Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αιχμες - από το παρόν θα κριθεί ο νέος πρόεδρος :: 25-02-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Από το παρόν θα κριθεί ο νέος Πρόεδρος

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Εισήλθαμε στην πιο κρίσιμη εβδομάδα για το Κυπριακό. Στη διάρκειά της ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισκέπτεται Άγκυρα, Αθήνα, Λευκωσία, καταθέτει την "τελική" μορφή του σχεδίου του και εκπνέει η προθεσμία που έθεσε για την επίτευξη συμφωνίας.

Σε αυτό το καθοριστικό διπλωματικό σταυροδρόμι, η Κύπρος εκπροσωπείται από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο. Όσοι ανησύχησαν ότι στην πιο δύσκολη στιγμή η ελληνοκυπριακή πλευρά έχασε έναν έμπειρο ηγέτη-διαπραγματευτή μπορούν να ηρεμήσουν. Ο 68χρονος νέος Πρόεδρος είναι βαθύς γνώστης του προβλήματος, συμμετείχε στη Διάσκεψη του Λονδίνου και αργότερα στην Επιτροπή που συνέταξε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θήτευσε σε πολλά υπουργεία, διετέλεσε σύμβουλος του Γλαύκου Κληρίδη στις συνομιλίες μέχρι το '76 και εν συνεχεία για δυο χρόνια ήταν ο ίδιος συνομιλητής. Ήταν επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, και πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής. Με απλά λόγια είναι έμπειρος και ικανός.

Υπάρχουν, όμως, λόγοι ανησυχίας σε ό,τι αφορά τη διεθνή εικόνα της χώρας και τη μάχη των εντυπώσεων. Τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα τους τελευταίους κρίσιμους μήνες, η ευελιξία του Γλαύκου Κληρίδη εξασφάλισε την επιτυχία της Κοπεγχάγης, εγκλώβισε τον Ραούφ Ντενκτάς, έθεσε τις βάσεις για τις εξεγέρσεις των Τουρκοκυπρίων και βύθισε την τουρκική εξωτερική πολιτική σε σύγχυση.

Αν και προεκλογικά τήρησε εποικοδομητική στάση έναντι του σχεδίου Ανάν, μιλώντας, όπως και οι αντίπαλοί του, για την ανάγκη βελτιώσεων, η τουρκική πλευρά έσπευσε να καταγγείλει το απορριπτικό παρελθόν του και επιχειρεί να μετατοπίσει σε αυτόν τις ευθύνες πιθανού αδιεξόδου. Δεν τον βοηθά επίσης ότι, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, δεν διαθέτει πολλούς φίλους στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, ενώ δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με την Αθήνα.

Ο νέος Πρόεδρος πρέπει να κριθεί από τις πράξεις του παρόντος και όχι τις δηλώσεις του παρελθόντος. Καλείται τώρα να επιστρατεύσει την πολιτική εμπειρία και διαπραγματευτική του ικανότητα για να μην φανεί απορριπτικός και χάσει τη μάχη των εντυπώσεων από τον κ. Ντενκτάς εάν οι αλλαγές του τρίτου σχεδίου Ανάν οδηγήσουν σε αδιέξοδο.