Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αιχμες - η έκθεση θα καθορίσει τις αποφάσεις όλων :: 14-02-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Η έκθεση θα καθορίσει τις αποφάσεις όλων

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Η σημερινή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τους επικεφαλής των επιθεωρητών, παρουσία και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, θα καθορίσει τη στάση όλων: του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. Οι «ισχυροί» του πλανήτη και οι διεθνείς οργανισμοί, που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στο ζήτημα του Ιράκ, αναμένουν με προσοχή τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσουν οι κ.κ. Μπλιξ και Ελ Μπαραντέι, και κυρίως εάν θα δηλώσουν ότι η Βαγδάτη συνεργάζεται ή εξακολουθεί να παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η παρουσίαση θα επηρεάσει κατ' αρχήν τη στάση του ίδιου του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού θα καθορίσει την έκδοση δεύτερου ψηφίσματος και, κυρίως, την αυστηρότητα της διατύπωσής του. Σε ό,τι αφορά την κρίση στους κόλπους του ΝΑΤΟ, οι τρεις «αντιρρησίες» (Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο) θα χαράξουν την περαιτέρω στάση τους με βάση τι θα έχουν ακούσει από τους επιθεωρητές. Από το περιεχόμενο της κατάθεσης Μπλιξ και Ελ Μπαραντέι θα κριθεί επίσης εάν η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. τη Δευτέρα θα υιοθετήσει κοινή θέση και, κατ' επέκταση, εάν η πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας να την συγκαλέσει θα στεφθεί από επιτυχία.

Τέλος, οι ΗΠΑ, που ουσιαστικά έχουν και τον τελικό λόγο, θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους με βάση την αυστηρότητα των επιθεωρητών. Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στο περιεχόμενο της έκθεσης είναι η προχθεσινή εσπευσμένη μετάβαση της συμβούλου εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις στη Νέα Υόρκη όπου ζήτησε από τον κ. Μπλιξ να καταθέσει ότι το Ιράκ συνεχίζει να παραβιάζει το ψήφισμα 1441, αφού μόνο έτσι μπορεί να ελπίζει η Ουάσιγκτον σε ένα δεύτερο ψήφισμα που θα απειλεί το Ιράκ με τη «χρήση βίας».

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα Ηνωμένα Έθνη.