Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( πήρε πάνω του το σχέδιο δράσης :: 08-01-2003) 

Πήρε πάνω του το σχέδιο δράσης

Διά χειρός Σημίτη οι προτεραιότητες ανά υπουργείο στο εξάμηνο της προεδρίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

"Μπορώ και μόνος μου" είναι το νέο μήνυμα που έστειλε χθες ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνεργάτες και μη, που διατυπώνουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον το κυβερνητικό έργο θα μπορέσει να υλοποιηθεί χωρίς την αδιάλειπτη παρουσία του στη χώρα.

Κ. Σημίτης. "Δεν θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας", δήλωσε σε στενούς του συνεργάτες ο Πρωθυπουργός

Οι πολλές υποχρεώσεις του κ. Σημίτη, λόγω της ανάληψης της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι δυσοίωνες προβλέψεις για το διεθνές περιβάλλον, δημιούργησαν συνθήκες αμφισβήτησης των δυνατοτήτων της κυβέρνησης να τα βγάλει πέρα με τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Το αποτέλεσμα ήταν να διατυπωθούν υποθέσεις - συνοδευόμενες από τις σχετικές εισηγήσεις - για το πώς θα εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης. Ορισμένοι μάλιστα διατύπωσαν την υπόθεση (εργασίας) ότι θα έπρεπε ενδεχομένως να οριστεί… αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Πρωινή… απάντηση

Η απάντηση ήρθε χθες διά στόματος του κ. Σημίτη στη διάρκεια του λεγόμενου πρωινού καφέ. "Δεν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της κυβέρνησης" φέρεται ειπών ο Πρωθυπουργός στους στενούς συνεργάτες του. Για να προσθέσει αμέσως μετά ότι "υπάρχουν συλλογικά όργανα τα οποία λειτουργούν αποτελεσματικά".

Η απόρριψη εκ μέρους του κ. Σημίτη των εισηγήσεων για "βοήθεια" στη διακυβέρνηση της χώρας, δημιουργεί την εντύπωση ότι οι εισηγήσεις αυτές ενδεχομένως ξεπέρασαν το επίπεδο των απλών σκέψεων και έλαβαν τον χαρακτήρα πιέσεων.

Ποιοι πίεσαν

Με το ερώτημα "ποιοι μπορεί να ήταν αυτοί που πίεσαν τον κ. Σημίτη" να πλανάται, έχει σημασία να αναφερθεί ότι αναβάλλεται κατά μερικές ημέρες η παράδοση στους υπουργούς του επιχειρησιακού προγράμματος του α΄ εξαμήνου του 2003, με τις προτεραιότητες κατά υπουργείο.

Η αναβολή κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός δεν έμεινε ικανοποιημένος από το πλάνο που του παρουσίασαν οι συνεργάτες του. Σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει ο ίδιος να το επιμεληθεί και αυτό θα κάνει τις επόμενες ημέρες. Το δε επιχειρησιακό σχέδιο θα συζητηθεί σε κάποιο κυβερνητικό όργανο, που θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα μάλλον, μετά δηλαδή την επιστροφή του κ. Σημίτη από το Στρασβούργο, όπου θα μεταβεί ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα της Ν.Δ.

Στη χθεσινή σύσκεψη των συνεργατών του Πρωθυπουργού με τον κ. Σημίτη, έγινε αποτίμηση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που δημοσιεύθηκε στην "Καθημερινή" και η εκτίμηση που διατυπώθηκε ήταν πως πρόκειται για "μη πρόγραμμα", το οποίο στην πραγματικότητα "είναι μια συρραφή σκέψεων και απόψεων που δεν έχουν λογική συνάφεια". Υποστηρίχθηκε πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., και το πώς θα εξελιχθεί αυτή, θα καθοριστεί σύντομα.

Σήμερα συνεδριάζει το Επικοινωνιακό Όργανο της κυβέρνησης και θα υπάρξει μια συζήτηση επ΄ αυτού, ενώ θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση του κ. Σημίτη με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη και με αντικείμενο την κατάσταση στο κόμμα.