Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "χρυσάφι" τα εξέταστρα :: 28-01-2003) 

"Χρυσάφι" τα εξέταστρα

20 εκατ. ευρώ τον χρόνο μόνο για την απόκτηση πτυχίου ξένης γλώσσας

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ (πάνω από 6,8 δισ. δραχμές) στοιχίζουν κάθε χρόνο στις οικογένειες των οποίων τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα ξένων γλωσσών μόνο τα εξέταστρα για την απόκτηση πτυχίων γλωσσομάθειας που χορηγούν τα διάφορα ξένα ινστιτούτα και οι φορείς ξενόγλωσσης εκπαίδευσης της χώρας!

Το κονδύλι αυτό, το οποίο μοιράζονται οι 180.000 υποψήφιοι που κάθε χρόνο ζητούν να λάβουν πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, θα επιχειρήσει να μειώσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το Κρατικό Πτυχίο Γλωσσομάθειας που, όπως αποκάλυψαν χθες "ΤΑ ΝΕΑ", θεσμοθετείται πλέον στην Ελλάδα και θα αρχίσει να χορηγείται κατόπιν ειδικών εξετάσεων πιστοποίησης, από εφέτος τον Απρίλιο.

Τα εξέταστρα που ενδεχομένως θα κληθούν να καταβάλλουν για να το αποκτήσουν όσοι επιθυμούν δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν τελικά θεσπιστούν, θα είναι συμβολικά και σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίζουν τα εξέταστρα που ζητούν τα ξένα ινστιτούτα και φορείς.

Χαρακτηριστικά σήμερα, το κόστος εξετάστρων για την απόκτηση πτυχίου γλωσσομάθειας Lower, που χορηγεί, μέσω του Βρετανικού Συμβουλίου, το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ανέρχεται σε 112 ευρώ για μεμονωμένους υποψηφίους, ενώ για το Proficiency ανεβαίνει στα 121,5 ευρώ.

Η ποιότητα των εξετάσεων

Το κρατικό πτυχίο μάλιστα, θα αναγνωρίζεται και για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Η κίνηση αυτή του υπουργείου Παιδείας βρίσκει σύμφωνους και τους ιδιοκτήτες των σχολών ξένων γλωσσών. Όπως είπε χθες στα "ΝΕΑ" ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ξενόγλωσσων φροντιστηρίων (PALSO) κ. Γιάννης Μιχαηλίδης "η ένωσή μας έχει πρωτοστατήσει για την εφαρμογή αυτού του νόμου, ο οποίος έχει ψηφιστεί εδώ και 3,5 χρόνια. Φυσικά το νέο κρατικό πιστοποιητικό δεν καταργεί οποιοδήποτε από τα υπάρχοντα και θα λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς αυτά.

Πρέπει λοιπόν να προσεχθεί ιδιαίτερα η ποιότητα και η μεθοδολογία των εξετάσεων που θα θεσπιστούν και όχι μόνο τα χαμηλά εξέταστρα. Αυτό, καθώς οι φορείς που εδώ και πάρα πολλά χρόνια χορηγούν πιστοποιητικά γλωσσομάθειας μεταξύ των οποίων και η PALSO είναι παγιωμένοι και έγκυροι και φυσικά, ο τελικός κριτής για την επιτυχία του νέου θεσμού δεν θα είναι άλλος από την ίδια την αγορά. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι το κόστος των εξετάστρων είναι ελάχιστο μπροστά στο κόστος των σπουδών ξένων γλωσσών που καταβάλλουν οι ελληνικές οικογένειες".

700 εκατ. ευρώ για δίδακτρα

Το κόστος των σπουδών ξένων γλωσσών είναι εξαιρετικά υψηλό σήμερα, καθώς η διδασκαλία στο σχολείο δεν είναι οργανωμένη στο βαθμό που θα μπορούσε να κάνει περιττή την αναγκαιότητα των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων. Έτσι, στα περισσότερα από 5.000 φροντιστήρια ξένων γλωσσών, που λειτουργούν υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, παρακολουθούν μαθήματα περίπου ένα εκατομμύριο μαθητών. Εκεί, σύμφωνα με τον ερευνητή κ. Χρ. Κάτσικα, "συνωστίζεται" αναγκαστικά η πλειονότητα του μαθητικού πληθυσμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα τελευταία χρόνια, κυρίως του Γυμνασίου, εκ των οποίων 69% πηγαίνουν στα φροντιστήρια για πρώτη γλώσσα και 14% δεύτερη. Με βάση τα μηνιαία δίδακτρα κατά τάξη, υπολογίζεται ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα πληρώσουν φέτος για δίδακτρα περίπου 700.000.000 ευρώ.