Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( προφορικός βαθμός δύο ταχυτήτων :: 19-02-2003) 

Προφορικός βαθμός δύο ταχυτήτων

Πιο εύκολα το Απολυτήριο Λυκείου - άλλη βαρύτητα για ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΣΥΛΒΑΝΑ ΡΑΠΤΗ

Πιο εύκολα από φέτος οι μαθητές θα παίρνουν το Απολυτήριο Λυκείου και θα προβιβάζονται από τη Β' στη Γ' Λυκείου, καθώς η προσαρμογή του προφορικού στον γραπτό βαθμό στις δύο μονάδες θα ισχύει μόνο για τη Βεβαίωση Πρόσβασης, που αποτελεί το διαβατήριο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η σχετική τροπολογία, την οποία είχε ανακοινώσει ο υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου τον περασμένο Αύγουστο, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις βιβλιοθήκες, που παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου. Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ότι στην περίπτωση που ο προφορικός βαθμός του μαθητή σε ένα μάθημα διαφέρει από τον γραπτό πάνω από δύο μονάδες, η προσαρμογή που γίνεται, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, ισχύει μόνο για τη Βεβαίωση Πρόσβασης και όχι για το Απολυτήριο ή το Ενδεικτικό της Β' Λυκείου. Παράδειγμα: μαθητής έχει στα Μαθηματικά προφορικό βαθμό 18 και γραπτό βαθμό 12. Ο τελικός του βαθμός στα Μαθηματικά για το Απολυτήριο θα είναι ο μέσος όρος προφορικού και γραπτού: (18+12)/2=15. Ο τελικός του βαθμός όμως, για το ίδιο μάθημα, στη Βεβαίωση Πρόσβασης με την οποία διεκδικεί εισαγωγή σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ θα είναι 12,6.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση διαχωρίζεται εντελώς πλέον η διαδικασία απόκτησης του Απολυτηρίου Λυκείου από τη διαδικασία πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι μαθητές θα μπορούν να περάσουν με μεγαλύτερη ευκολία από τη Β' στην Γ' τάξη και βεβαίως να αποφοιτήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι θα ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των μαθητών που μένουν μετεξεταστέοι.

Οι απόφοιτοι των ΤΕΕ

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται δύο ακόμη αξιοσημείωτες ρυθμίσεις που αφορούν τις εξετάσεις. Ειδικότερα: 1. Καταργείται από φέτος η βαθμολογική βάση (το μισό του άριστα) στα ειδικά μαθήματα για τους αποφοίτους του Β' Κύκλου των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) που μετέχουν στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις για να εισαχθούν στα ΤΕΙ. Οι μαθητές της κατηγορίας αυτής, που εξετάζονται σε τρία μαθήματα (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και μάθημα Ειδικότητας), όταν εξετάζονται και σε ειδικό μάθημα, π.χ. ξένη γλώσσα, για τα Τμήματα Τουριστικών Επαγγελμάτων, για να συμμετάσχουν στην επιλογή αρκεί να συγκεντρώσουν το μισό τού άριστα αθροιστικά στα τέσσερα μαθήματα.

2. Παύει να ισχύει από φέτος η αναστολή εκτέλεσης της ποινής του μηδενισμού για τους μαθητές που συλλαμβάνονται να αντιγράφουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Σημειώνεται ότι όταν ο μαθητής συλλαμβάνεται να αντιγράφει, μηδενίζεται το γραπτό του. Παρατηρήθηκε όμως ότι μαθητές που είχαν μηδενιστεί προσέφευγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια, ζητώντας ακύρωση της ποινής του μηδενισμού και, καταθέτοντας στη συνέχεια αίτηση αναστολής εκτέλεσής της, επετύγχαναν την έκδοση αποτελεσμάτων χωρίς την ποινή, με αποτέλεσμα μερικοί από αυτούς να εισάγονται σε κάποια σχολή ή τμήμα.

Αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι

Συμπληρωματικό πίνακα αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών, καθώς και παράταση της προθεσμίας για την εγγραφή δεκαεξαμηνιτών στον δικό τους ξεχωριστό πίνακα προβλέπουν δύο διατάξεις του υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις βιβλιοθήκες.

Ειδικότερα, προβλέπεται η δυνατότητα να συνταχθεί συμπληρωματικός πίνακας υποψηφίων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αν χρειασθεί, γιατί έχει παρατηρηθεί ότι εξαντλούνται σε ορισμένες ειδικότητες οι υπάρχοντες πίνακες, στους οποίους εγγράφονται όσοι έχουν προϋπηρεσία ως αναπληρωτές και όσοι έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Στον συμπληρωματικό πίνακα θα κατατάσσονται όσοι έχουν τα προσόντα διορισμού χωρίς προϋπηρεσία αναπληρωτή ή συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Ακόμη, με άλλη ρύθμιση δίνεται στους δεκαεξαμηνίτες νέα προθεσμία εγγραφής - τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου - στον πίνακα αναπληρωτών (αρ. 138, ν. 27/25/1999-ΦΕΚ 121Α'). Πρόκειται για δασκάλους και καθηγητές, που ενώ είχαν συμπληρώσει 16 μήνες προϋπηρεσία αναπληρωτή στις 30-6-1998 δεν είχαν καταταγεί στον πίνακα επειδή έχασαν την προθεσμία.