Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( πυρά για το ασυμβίβαστο :: 22-01-2003) 

Πυρά για το ασυμβίβαστο

Ούτε ένας βουλευτής δεν υποστήριξε στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο ως έχει

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

"Φόρμουλα" που να είναι "στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος", αλλά η οποία να παρακάμπτει τις αυστηρές προϋποθέσεις του απόλυτου ασυμβίβαστου της βουλευτικής ιδιότητας αναζητεί η κυβέρνηση, μετά την έντονη και πρωτοφανή αντίδραση που εκδηλώθηκε χθες απ' όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Έντονη συνεδρίαση. Ήταν τέτοιο το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην αίθουσα, ώστε δεν υπήρχε σειρά εδράνων χωρίς "πηγαδάκι", σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το σχετικό άρθρο του Συντάγματος είχε ψηφισθεί - τον Ιούνιο του 2001 - στην πρώτη ψηφοφορία με 234 υπέρ, 40 κατά και 6 παρών και στη δεύτερη με 166 ναι, 101 όχι και 13 παρών.

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος δέχεται εδώ και μήνες τα ομαδικά πυρά των βουλευτών για το θέμα, επιφυλάχθηκε για το τέλος της σημερινής συνεδρίασης (η συζήτηση θα συνεχισθεί και σήμερα) να παρουσιάσει μία "διορθωτική" πρόταση - "χρυσή τομή", όπως είπε χαρακτηριστικά - με την οποία θα συμφωνεί η πλειονότητα των βουλευτών. Ζήτησε, μάλιστα, γραπτές προτάσεις από τους βουλευτές, οι οποίες - όπως είπε - πρέπει να είναι τέτοιες ώστε η κοινή γνώμη να καταλάβει ότι το Κοινοβούλιο ψήφισε μία διάταξη την οποία δεν πρέπει να παραβιάσει.

Για πρώτη φορά πάντως - από τη μεταπολίτευση - υπήρξε τόσο μεγάλη προσέλευση βουλευτών σε μία επιτροπή. Περίμεναν στην ουρά για να βρουν κάθισμα. Ο προεδρεύων Χάρης Τσιόκας του ΠΑΣΟΚ - ύστερα από μία ώρα διαπραγματεύσεων - αναγκάσθηκε να σηκώσει όρθιους τους δημοσιογράφους. Και όταν είδε πως ούτε στην περίπτωση αυτή βρέθηκαν αρκετές θέσεις για τους βουλευτές που ήθελαν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση, υποχρεώθηκε να αλλάξει την αίθουσα συνεδρίασης.

Ούτε ένας βουλευτής από τους χθεσινούς ομιλητές υποστήριξε ως έχει το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο, ενώ όσοι μίλησαν έκαναν λόγο για αιφνιδιασμό κατά τη διαδικασία της ψήφισης του άρθρου στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Από την επόμενη περίοδο

Όσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν στην επιτροπή άσκησαν κριτική - σε ορισμένες περιπτώσεις σκληρή. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ήταν του εισηγητή του κυβερνώντος κόμματος Ευτύχιου Δαμιανάκη, ο οποίος, παρά το ότι ζήτησε να σεβασθούν οι βουλευτές αυτό που ψήφισαν για το ασυμβίβαστο στην αναθεώρηση του Συντάγματος, επεσήμανε ότι η διάταξη δεν μπορεί να έρχεται μεσούσης της βουλευτικής περιόδου, αλλά να ισχύσει από την επόμενη Βουλή.

Περισσότερο επικριτικοί ήταν οι άλλοι συνάδελφοί του από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Φ. Ιωαννίδης τόνισε ότι έτσι όπως προωθείται το ασυμβίβαστο, οδηγούνται οι υποψήφιοι βουλευτές όχι στην ισότητα μεταξύ τους, αλλά στην ισοπέδωση, που είναι εχθρός της δημοκρατίας. Ο κ. Δ. Γκούσκος, ο οποίος μάλιστα είχε ψηφίσει υπέρ του ασυμβίβαστου, κατέκρινε την κυβέρνηση ότι ορίζει με πρωτοφανή τρόπο πνευματικές, καλλιτεχνικές και συγγραφικές δραστηριότητες, λέγοντας ότι "είναι για να τα διακωμωδεί κανείς". Ο κ. Γ. Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο πλήττεται το κοινοβουλευτικό αξίωμα. "Γιατί ορισμένες κοινωνικές τάξεις αποκλείονται να γίνουν βουλευτές. Ο Βενιζέλος άλλα κελεύει σήμερα. Αν το ήξερα, μπορεί να μην αποφάσιζα να γίνω βουλευτής".

Οι σκληροί

Ιδιαίτερα σκληροί, όμως, ήταν και οι βουλευτές της Ν.Δ. Ο κ. Α. Νεράντζης έκανε λόγο για άθλιο, επικίνδυνο και άστοχο νομοσχέδιο, ζητώντας την απόσυρσή του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας σε ανάλογους τόνους είπε ότι ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να φέρει σε αντιπαράθεση τον βουλευτή με την κοινωνία. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος επανέλαβε ότι δεν θα αναστείλει την επαγγελματική του δραστηριότητα, χαρακτηρίζοντας άθλιο το νομοσχέδιο και προσθέτοντας - στους δημοσιογράφους - ότι θα προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για να δικαιωθεί. Και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για κρατικοδίαιτους και κομματικοδίαιτους βουλευτές στη νέα Βουλή.

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ προχώρησαν την κριτική τους και σε άλλα ζητήματα. Ο κ. Α. Σκυλλάκος (ΚΚΕ) είπε ότι η νέα Βουλή είναι των εχόντων και των κατεχόντων, καθώς και των περισσότερο διαπλεκομένων απ' ό,τι σήμερα. Η κ. Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί τους βουλευτές στην απομάκρυνση ή στην παρανομία και πως θέλει να κάνει τη Βουλή κλειστό κλαμπ. Και ο κ. Φώτης Κουβέλης (ΣΥΝ) τόνισε ότι οδηγούμαστε σε μία "Βουλή άβουλων", των οικονομικών ελίτ, των πολιτικών τζακιών και των ανεπάγγελτων χωρίς ένσημο στο ασφαλιστικό τους βιβλιάριο.

Τα "πηγαδάκια"

Ήταν τέτοιο το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην αίθουσα, ώστε δεν υπήρχε σειρά εδράνων χωρίς "πηγαδάκι", σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ακόμα και γύρω από τον υπουργό μαζεύονταν βουλευτές όλων των κομμάτων ζητώντας του να αλλάξει διατάξεις του εναπομείναντος νομοσχεδίου.

"Βρήκες τον μπελά σου, χωρίς να φταις", του έλεγαν ακόμα και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι όμως επέκριναν συνεχώς τον απουσιάζοντα από τη χθεσινή συνεδρίαση και εισηγητή της Ν.Δ. στην αναθεώρηση του Συντάγματος Γιάννη Βαρβιτσιώτη, οποίος είχε συμφωνήσει με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για το ασυμβίβαστο.

Η αντίδραση αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια με πολλούς ομιλητές, αν και ήδη επί της αρχής του σχετικού νομοσχεδίου γράφτηκαν για να μιλήσουν στην επιτροπή 18 βουλευτές. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ετοίμαζαν κοινή τροπολογία Κοινή τροπολογία για το ασυμβίβαστο προωθούσαν αργά χθες το βράδυ βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Σύμφωνα με αυτήν: Επιτρέπεται στους βουλευτές να έχουν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό επαγγελματικών δραστηριοτήτων ετησίως, που κρίνεται απολύτως αναγκαίος για τη διατήρηση των επιστημονικών γνώσεων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων του βουλευτή προς τον σκοπό της ομαλής επανόδου στο επάγγελμά του μετά την απώλεια της βουλευτικής του ιδιότητας. Ακόμη συμβατές με το βουλευτικό αξίωμα θεωρούνται: Κάθε επιστημονική, ερευνητική, καλλιτεχνική και συγγραφική δραστηριότητα που δεν ασκείται ως επάγγελμα. Κάθε απασχόληση που έχει ως σκοπό την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου ή του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και παροχή υπηρεσιών στο κόμμα που ανήκει ο βουλευτής, στον ή στην σύζυγο ή εξ αγχιστείας συγγενείς του σε "ευθεία" γραμμή απεριόριστα και σε "πλάγια" ώς τον τέταρτο βαθμό. Αυτές οι δραστηριότητες θα ασκούνται αφού ο ενδιαφερόμενος βουλευτής πάρει άδεια από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Προωθούσαν αλλαγές στο παρά 5

Μέχρι το παρά πέντε της χθεσινής συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτης Κοσμίδης συζητούσαν για τις αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν στη διάταξη για το ασυμβίβαστο. Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμα οι κ.κ. Σ. Μανίκας, υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Παπαδημητρίου, συνταγματολόγος και νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέκος Ακριβάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και Νίκος Λεβογιάννης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Στη σύσκεψη κατέληξαν, ύστερα και από την ανεπίσημη γνωμάτευση συνταγματολόγων του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, να αποσύρουν τις διατάξεις που αφορούν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα βουλευτών - αργότερα, ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι εντός του Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο με τις διατάξεις που απέσυρε, ώστε αυτοτελώς η Βουλή να συζητήσει για οικονομικά θέματα που αφορούν τους βουλευτές.