Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( στις καλένδες το σχέδιο ανάν για κυπριακό :: 11-03-2003) 

Στις καλένδες το σχέδιο Ανάν για Κυπριακό

Όλη τη νύχτα κράτησαν οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις εξαιτίας της αρνητικής στάσης του Ντενκτάς

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Το οριστικό τέλος του σχεδίου Ανάν για επίλυση του Κυπριακού σήμανε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς αρνούμενος και την ύστατη συμβιβαστική πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ύστερα από 18 ώρες αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων του κ. Ανάν με τους κ.κ. Παπαδόπουλο και Ντενκτάς - όπως και με τους εκπροσώπους Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας - όλοι συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα διάσωσης του σχεδίου Ανάν.

Κατόπιν αυτού θεωρείται πια βέβαιο ότι η Κύπρος θα υπογράψει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 16 Απριλίου, χωρίς επίλυση του Κυπριακού.

Η τελευταία πρόταση του κ. Ανάν - την οποία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, συνέταξε ο ιδιαίτερα φιλικός προς τις τουρκικές θέσεις "μάγος" του Κυπριακού, Βρετανός λόρδος Χάνεϊ - προέβλεπε ότι:

* Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συναντούνταν εκ νέου στις 28 Μαρτίου για να υπογράψουν την παραπομπή του σχεδίου Ανάν σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Μέχρι τότε θα γίνονταν διαπραγματεύσεις, τις οποίες είχαν απαιτήσει και οι δύο πλευρές.

* Στις 31 Μαρτίου οι εγγυήτριες δυνάμεις - Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία - θα υπέγραφαν τη συμφωνία για την άμυνα (σ.σ.: τι και ποια στρατεύματα θα έμεναν στο νησί).

* Στις 6 Απριλίου θα γίνονταν τα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

* Στις 16 Απριλίου θα υπογραφόταν η συνθήκη της προσχώρησης της - ενιαίας όπως πιθανολογείτο - Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το "παζάρι" του κ. Ανάν με τις δύο κοινότητες της Κύπρου άρχισε χθες προτού καν χαράξει. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, έδωσε εντολή στον Έλληνα εκπρόσωπο στις συνομιλίες πρέσβη κ. Σκοπελίτη να ενημερώσει τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο ότι "βάσει πληροφοριών της Αθήνας, ο Ντενκτάς θα εμμείνει στο "όχι" του". Λίγο αργότερα η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία επληροφορούντο τις δηλώσεις τού - και επισήμως εκλεγέντος - κ. Ερντογάν πως "το σχέδιο είναι απαράδεκτο" και "μας ξεγέλασε ο Γενικός Γραμματέας".

Ο κ. Ανάν είχε το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με τους κ.κ. Παπαδόπουλο και Ντενκτάς, από τις οποίες, κατά τα φαινόμενα, δεν προέκυψε τίποτε. Στη συνέχεια είχε συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Αθήνας, της Άγκυρας και του Λονδίνου - και οι τρεις όμως "πέταξαν το μπαλάκι" στις δύο κοινότητες.

Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος συνεκάλεσε δύο φορές το Εθνικό Συμβούλιο (σ.σ.: συμμετέχουν οι αρχηγοί όλων των κομμάτων της Κύπρου), χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα. Αντιστοίχως, και ο κ. Ντενκτάς και οι συνεργάτες του ήταν σε συνεχή διαβούλευση στο Μέγαρο της Ειρήνης, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή ηγεσία δεν επιθυμούσε να τοποθετηθεί πριν από τον κ. Ντενκτάς - ο οποίος όμως προσήλθε στις συνομιλίες πλήρως αρνητικός.