Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( το δημόσιο δεν θα διεκδικήσει και εκτός σχεδίου δασικές εκτάσεις αν υπάρχουν τίτλοι :: 20-02-2003) 

ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ

Το Δημόσιο δεν θα διεκδικήσει και εκτός σχεδίου δασικές εκτάσεις αν υπάρχουν τίτλοι

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Ανοιχτό άφησε, χθες στη Βουλή, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ το ενδεχόμενο το Δημόσιο να μην κάνει χρήση του δικαιώματος της κυριότητας και σε εκτός σχεδίου δασικές εκτάσεις, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο ενδιαφερόμενος πολίτης έχει να προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας που να αποδεικνύουν ότι η γη τού ανήκει.

Η κ. Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η οποία επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο, αναγνώρισε ότι πράγματι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και για τις εκτός σχεδίου δασικές εκτάσεις λέγοντας ότι το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου θα μπορούσε να καταργηθεί όπως έγινε με αντίστοιχες περιπτώσεις σε εντός σχεδίου περιοχές που κάποτε ανήκαν στο Δημόσιο.

Γι' αυτό το θέμα, πάντως, η υπουργός έκανε γνωστό ότι χρειάζεται ακόμη πολλή συζήτηση και μελέτη, έκανε γνωστό ότι θα κατατεθούν στη Βουλή και άλλες σχετικές τροπολογίες και πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, καθώς - όπως είπε - τα προβλήματα είναι από νομική άποψη πολύπλοκα.

Το τεκμήριο ιδιοκτησίας

Το ζήτημα έθεσε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης ζητώντας επιμόνως την κατάργηση του τεκμηρίου ιδιοκτησίας του Δημοσίου και για τις εκτός σχεδίου δασικές εκτάσεις. Κατά την άποψή του "η μεγαλύτερη κατάρα από συστάσεως του ελληνικού κράτους είναι η αβεβαιότητα γύρω από τη γη". Και σημείωσε ότι "πρέπει να ξεκαθαριστεί το τεκμήριο ιδιοκτησίας αλλιώς δεν γίνεται Κτηματολόγιο". Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του για τη δημιουργία Δασολογίου προκειμένου να αποσαφηνισθεί τι θεωρείται δάσος και τι δασική έκταση, ενώ υποστήριξε ότι οι δασάρχες σήμερα "κάνουν ό,τι θέλουν και δεν αποτελούν την πεμπτουσία της εντιμότητας".

Με ορισμένες από τις επισημάνσεις του κ. Κ. Μητσοτάκη συμφώνησε και η κ. Βάσω Παπανδρέου σημειώνοντας ότι οι βελτιώσεις και οι αλλαγές που προβλέπονται με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν θα είναι οι τελευταίες. Η υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα, τα οποία - τόνισε - θα λυθούν στη συνέχεια με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί στο μέλλον. "Χρειάζονται τομές, οι οποίες όμως έχουν πάντα ένα στοιχείο αδικίας. Δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούμε στην αίσθηση δικαίου όλων των πολιτών και να προχωρήσουμε. Καταστάσεις πρέπει να ανατραπούν, κάποιους θα ευνοήσουν, ορισμένους δεν θα αδικήσουν και άλλοι θα αδικηθούν", πρόσθεσε.