Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( καρκινογόνα καλλυντικά :: 28-01-2003) 

Καρκινογόνα καλλυντικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί να αποσυρθούν άμεσα από την αγορά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

Κατάλογο με 13 επικίνδυνα καλλυντικά, τα οποία θα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα, απέστειλε σε όλα τα κράτη - μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για κρέμες προσώπου, οι οποίες χρησιμοποιούνται για λεύκανση και αντιμετώπιση στιγμάτων και πανάδων και οι οποίες βρέθηκε να εμπεριέχουν την επικίνδυνη ουσία υδροκινόνη.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος για θέματα Υγείας, επίτροπος κ. Ντέιβιντ Μπερν, οι κρέμες εντοπίστηκαν στη Γερμανία και η ουσία αυτή ενοχοποιείται για καρκινογενέσεις, εξανθήματα και άλλα δερματικά προβλήματα. Ας σημειωθεί ότι η χρήση της υδροκινόνης έχει απαγορευτεί από το 2000 με κοινοτική οδηγία. Οι κρέμες αυτές υπόσχονται πιο καθαρό και φωτεινό πρόσωπο χωρίς κηλίδες και δυσχρωμίες και παράγονται από εταιρείες όπως τις Skyros International και MGC με έδρα τη Γαλλία, την αγγλική Beauty Plus και την αμερικανική Bluefield Associates.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, οι γερμανικές αρχές τής κοινοποίησαν ότι είχαν προβεί στην κατάσχεση καλλυντικών προϊόντων από διάφορες μάρκες που προσφέρονται προς πώληση από διανομείς στη Γερμανία. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Προστασίας των Καταναλωτών, Τροφίμων και Γεωργίας αποφάσισε την κατάσχεση των 13 αυτών προϊόντων, θεωρώντας τα επικίνδυνα.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται, τα εν λόγω προϊόντα μπορεί να είχαν διατεθεί στο εμπόριο και σε άλλα κράτη-μέλη, άρα οι επικίνδυνες συνέπειες από τη χρήση τους δεν περιορίστηκαν στην γερμανική αγορά.

Από την πλευρά τους οι κατασκευάστριες εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα καλλυντικά αυτά προορίζονται για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Οι διανομείς όμως που διέθεσαν τα προϊόντα τους στην αγορά δεν έχουν ακόμη απαντήσει, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα προϊόντα αυτά αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών λόγω των βλαβερών παρενεργειών τους ύστερα από παρατεταμένη χρήση τους ως μέσου τοπικής λεύκανσης του δέρματος.