Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ασύρματα και... ελληνικά μιλάει πλέον ο στρατός :: 17-01-2003) 

Ασύρματα και… ελληνικά μιλάει πλέον ο Στρατός

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Ομογενοποιεί το υπουργείο Άμυνας το σύστημα ασύρματων επικοινωνιών του Στρατού Ξηράς με την αγορά ακόμη 6.000 συσκευών ασυρμάτων, συνολικού κόστους 132,16 εκατ. ευρώ. Η πρώτη είσοδος προηγμένων ασυρμάτων με δυνατότητα μεταπήδησης συχνότητας έγινε πριν από τρία χρόνια, ενώ και αρκετά από τα νέα αυτόνομα οπλικά συστήματα επιλέγονται με τη συγκεκριμένη συσκευή. Πρόκειται για τον TRC-9200-3 που κατασκευάζει η Ιντρακόμ με πάνω από 50% εγχώρια προστιθέμενη αξία - το μεγαλύτερο μέρος της γίνεται από Έλληνες υποκατασκευαστές.

Χθες υπεγράφησαν επίσης συμβάσεις αγοράς πέντε ελικοπτέρων Eurocopter, για το Λιμενικό, είκοσι οκτώ συσσωρευτών για τορπίλες από τη "Γερμανός" και φυσίγγια, χειροβομβίδες και άλλα πυρομαχικά από την ΠΥΡΚΑΛ, συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ.

Η κορβέτα

Στο μεταξύ άρχισε η προετοιμασία για τη ναυπήγηση της κορβέτας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το κόστος της οποίας θα κινηθεί μέχρι του ποσού των 415 εκατ. ευρώ.

Το πανάκριβο όμως αυτό πλοίο ενδέχεται να είναι άοπλο ή έστω "κολοβό", όταν τεθεί σε υπηρεσία.

Η αιτία είναι, σύμφωνα με τεχνικούς του Πολεμικού Ναυτικού, η "φωτογραφική" απεικόνιση στις προδιαγραφές του εξοπλισμού ενός ραντάρ - της "καρδιάς" του πλοίου - το οποίο όμως ακόμα αναπτύσσεται από διεθνή κοινοπραξία. Ως βάση θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία (ενεργός ηλεκτρονική σάρωση) που, κατά τον διεθνή αμυντικό Τύπο, θα είναι έτοιμη για το αμερικανικό Ναυτικό το… 2010 - για τους υπολοίπους το 2015! Το πρόβλημα που απασχολεί τους αξιωματικούς είναι πώς θα εξασφαλιστεί η αντιαεροπορική ικανότητα της κορβέτας (πύραυλοι ESSM), ώστε να μη μείνει το σκάφος επί μία 10ετία… απλό περιπολικό.