"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( οι ηπα ζητούν έλληνες στρατιώτες :: 18-03-2003) 

Οι ΗΠΑ ζητούν Έλληνες στρατιώτες

Αίτημα Μίλερ για την «επόμενη ημέρα» του πολέμου

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Η «επόμενη ημέρα» του πολέμου στο Ιράκ απασχολεί ήδη το ελληνικό «Πεντάγωνο», το οποίο από χθες «άνοιξε» την αντιαεροπορική ομπρέλα στην Κρήτη.

Η αποστολή ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης περίπου 300-500 ανδρών την επομένη του πολέμου, είναι ένα από τα αιτήματα των Αμερικανών (φωτό αρχείου)

Το αίτημα, που υπέβαλε ο Αμερικανός πρέσβης κ. Τόμας Μίλερ για συμβολή στην εδραίωση και διατήρηση της ειρήνης στο «μετά Σαντάμ» Ιράκ, κινητοποίησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε διακλαδική σύσκεψη που έγινε χθες, αργά το απόγευμα, στο ΓΕΕΘΑ, εξετάσθηκαν τα αμερικανικά αιτήματα που, μεταξύ άλλων, είναι:

* Η αποστολή ειρηνευτικής αποστολής, όπως στο Αφγανιστάν, δύναμης περίπου 300-500 ανδρών την επομένη του πολέμου.

* Η διάθεση συσκευών και άλλων μέσων ανίχνευσης χημικών, βιολογικών και ραδιολογικών ουσιών με τους κατάλληλα εκπαιδευμένους χειριστές τους.

* Η συμμετοχή ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών (C-130) για μεταφορά εφοδίων ­ κυρίως ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Τα αμερικανικά αιτήματα, τα οποία υπό μορφήν βολιδοσκόπησης έχουν διατυπωθεί πολλές φορές, εξετάσθηκαν χθες από τεχνοκρατικής πλευράς και με βάση τη διάσταση αυτή προχωρούν οι αναγκαίοι σχεδιασμοί και οι εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, η όποια απόφαση θα είναι πολιτική και θα εξαρτηθεί «από πολλά δεδομένα», ανέφερε χθες το βράδυ αρμόδια πηγή.

Έχοντας, προφανώς, κατά νου την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών ύστερα από μονομερή δράση των ΗΠΑ, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου. Ένας στόχος καθόλου εύκολος όμως, καθώς ο κ. Κ. Σημίτης αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες γνωρίζοντας ότι θα προεδρεύσει μιας Συνόδου Κορυφής όπου τα μισά μέλη θα λένε «μαύρο» και τα άλλα μισά «άσπρο».

Ταυτοχρόνως ­ και ενώ ο κ. Γ. Παπαντωνίου έκανε σαφές ότι η Ελλάδα είναι πιο κοντά στις θέσεις Γαλλίας και Γερμανίας ­ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί παρά να σκέπτεται την «επόμενη ημέρα». Και για την ακρίβεια την ισορροπία μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων με γνώμονα πάντα τα εθνικά συμφέροντα (Κύπρος, Αιγαίο, κ.λπ.). Σημειώνεται, πάντως, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά των αρμοδίων επιτρόπων, έχει ξεκαθαρίσει πως θα συμβάλει, ως Ευρώπη, στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, μόνον εφόσον υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ.

Ματαίωση άσκησης

Στο μεταξύ και στο «Πεντάγωνο» όλα δείχνουν ότι «ο θεός του πολέμου άνοιξε ήδη την πόρτα», όπως είπε ο υφυπουργός Άμυνας κ. Λ. Αποστολίδης στην ΕΡΤ. Οι Αμερικανοί ματαίωσαν τριήμερη ελληνοαμερικανική αεροπορική άσκηση στην Αν. Μεσόγειο που επρόκειτο να αρχίσει σήμερα με τη συμμετοχή και του αεροπλανοφόρου «Τρούμαν». Επίσης ο αρχηγός ΓΕΑ ανέβαλε επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο.

Στην Κρήτη αντιαεροπορικά συστήματα S-300, Κροτάλ, TOR-Μ1 και Βέλλος είναι σε ετοιμότητα για την προστασία των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και ιδίως της Σούδας, όπου χθες προσγειώθηκαν πολλά αμερικανικά και καναδικά αεροσκάφη. Στον ναύσταθμο έμειναν μόνο 2-3 βοηθητικά σκάφη. Σε ετοιμότητα για μεταφορά συστοιχίας στην Κρήτη είναι και η μονάδα των Πάτριοτ.

Ταυτόχρονα σε κατάσταση ετοιμότητας μπαίνουν ώρα με την ώρα και οι μονάδες αντιαεροπορικής προστασίας Χουκ σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ το Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα ειδοποιήθηκε ότι από σήμερα θα έχει εικόνα και από δύο ιπτάμενα ραντάρ (AWACS) που βρίσκονται ήδη στο Ικόνιο της Τουρκίας.

Στις στρατιωτικές μονάδες όμως της χώρας εντείνονται από σήμερα τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου των εισόδων, ενώ στην ταράτσα του «Πενταγώνου» έχουν ακροβολισθεί άνδρες με φορητούς πυραύλους Στίγκερ.

Από εξονυχιστικό έλεγχο περνάει και η εισερχόμενη αλληλογραφία, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα και οι μονάδες αντιμετώπισης ραδιολογικών και χημικών απειλών.

Έτοιμο σχέδιο για την μεταφορά των Ελλήνων

Έτοιμο σχέδιο για την άμεση μεταφορά των μερικών δεκάδων Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Ιράκ έχει η Ελλάδα.

«Το σχέδιο έγινε σε συνεργασία με άλλες χώρες» ανέφερε αρμόδια πηγή του υπουργείου Άμυνας που έχει σχετική ενημέρωση. Οι τρεις Έλληνες αξιωματικοί που βρίσκονται στην ειρηνευτική δύναμη στα σύνορα Ιράκ - Κουβέιτ αποσύρθηκαν ήδη στην πόλη και ίσως εντελώς από τη χώρα. Οι άλλοι 7 που βρίσκονται στα σύνορα Ιράκ - Τουρκίας μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχαν οδηγία αποχώρησης από τον ΟΗΕ.

Η φρεγάτα «Κουντουριώτης» βρίσκεται σε περιπολία ανοιχτά των Στενών του Ορμούζ στην Αραβική Θάλασσα. Όπως είπε ο υφυπουργός κ. Λ. Αποστολίδης, αν ξεσπάσει πόλεμος, θα αποσυρθεί από την εμπόλεμη ζώνη. Η άλλη φρεγάτα («Ύδρα») βρίσκεται στο Σουέζ, εν πλώ προς τη Μεσόγειο.