Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( εκβιάζει με ντόρα για να στηρίξει φώφη o κατσανεβάκης :: 14-03-2003) 

Εκβιάζει με Ντόρα για να στηρίξει Φώφη o Κατσανεβάκης

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

«Αυτονομήθηκε» από τον ΣΥΝ ο νομάρχης Χανίων κ. Γεώργιος Κατσανεβάκης και θέτει εμμέσως ως όρο για να στηρίξει την υποψηφιότητα της κ. Φώφης Γεννηματά στην προεδρία της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΕΝΑΕ), τη στήριξη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη - εάν θέσει υποψηφιότητα - στην αντίστοιχη προεδρία της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ). Την ίδια ώρα όμως, στη Ν.Δ. ξέσπασε «εμφύλιος» αφού αιφνιδίως προέκυψε ως διεκδικητής της ίδιας προεδρίας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Οι συσχετισμοί των δυνάμεων στα Δοικητικά Συμβούλια των δύο εκ των τριών προεδρείων των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης - το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ συγκροτείται αύριο Σάββατο - είχαν αναδείξει τον ΣΥΝ στον ρόλο του ρυθμιστή και ακολούθησε σκληρή διαπραγμάτευση με το ΠΑΣΟΚ. Η «συμφωνία», για την οποία αυτοδιοικητικές πηγές έλεγαν ότι είχε «κλείσει» πριν από λίγες ημέρες σε επίπεδο κορυφής, προέβλεπε ότι ο κ. Πέτρος Φιλίππου του ΣΥΝ θα έπαιρνε την προεδρία της Τοπική Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκείνες στην ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ. Με την επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κώστα Σκανδαλίδη και τους νομάρχες ο κ. Κατσανεβάκης άλλαξε τα δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι ρυθμιστής στο Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, όπου υπάρχουν 10 μέλη του ΠΑΣΟΚ, 10 της Ν.Δ. και ο ίδιος εκπροσωπεί τον ΣΥΝ.

Συνεργάτες της κ.. Μπακογιάννη υπογράμμιζαν, ότι η δήμαρχος δεν έχει καμία σχέση με αυτή την πρωτοβουλία του κ. Κατσανεβάκη, ούτε έχει ανάγκη να την προτείνουν άλλοι. Ο νομάρχης Χανίων, που φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη, υποστήριξε στην επιστολή του ότι στην εκλογή των προέδρων πρέπει να πρυτανεύσει «η αρμονική σχέση με την πεφρασμένη βούληση των πολιτών». Και προσέθεσε: «Ας διαγνώσουμε ευθαρσώς ότι η Αττική έχει το προνόμιο στα πλαίσια της ποσοτικής συνιστώσας της Δημοκρατίας να εκπροσωπεί περίπου τους μισούς Έλληνες πολίτες και στους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχοντας την πολυπληθέστερη Νομαρχία και τον πολυπληθέστερο Δήμο». Στα κομματικά επιτελεία η παράγραφος αυτή ερμηνεύτηκε «θέλω την Ντόρα στην ΚΕΔΚΕ και τη Φώφη στην ΕΝΑΕ». Στελέχη της Κουμουνδούρου έλεγαν, ότι δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσουν «αν το πρώτο αποτελεί όρο για το δεύτερο».

Ο νομάρχης Χανίων κρατά σε αυτό το σημείο κλειστά τα χαρτιά του. Στα «ΝΕΑ» είπε «πως θα ψηφίσει ό,τι του υπαγορεύσει η συνείδηση του», ενώ καταδίκασε την παρέμβαση των κομμάτων στα «όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Η ηγεσία του ΣΥΝ θεωρεί πως είναι δύσκολο τελικά να μην ψηφίσει την κ. Γεννηματά, είχε όμως γνώση του προβλήματος και είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να τον επηρεάσει τις τελευταίες ημέρες.

Στη Ρηγίλλης οι αρμόδιοι δεν σχολίασαν την επιστολή Κατσανεβάκη, αφού μάλλον δεν είχαν ενημερωθεί. Πάντως, η δήμαρχος Αθηναίων, που ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν θα είναι υποψήφια για την προεδρία της ΚΕΔΚΕ, απέκτησε χθες έναν… εσωκομματικό αντίπαλο για το αξίωμα, αφού ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι «βεβαίως θα ήθελε να είναι ο επόμενος πρόεδρος του οργάνου». Κύκλοι προσκείμενοι στην κ. Μπακογιάννη έλεγαν ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις αποφάσεις της δημάρχου Αθηναίων και αν αποφασίσει τελικά να είναι υποψήφια θα είναι.