Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αει: «αγκάθι» η αξιολόγηση :: 13-03-2003) 

ΑΕΙ: «Αγκάθι» η αξιολόγηση

Οι πρυτάνεις διαφωνούν για την Ανεξάρτητη Αρχή που θα έχει την ευθύνη

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Επιφυλάξεις για τον τρόπο αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, που θα ανακοινωθεί το Σάββατο από τον υπουργό Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου, εξέφρασαν χθες οι πρυτάνεις των ΑΕΙ σχετικά με την Ανεξάρτητη Αρχή η οποία θα πραγματοποιεί τις αξιολογήσεις. Δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν μια Αρχή τα μέλη της οποίας θα διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Οι πρυτάνεις των ελληνικών Πανεπιστημίων συναντήθηκαν χθες και συζήτησαν για περισσότερες από δύο ώρες εφ' όλης της ύλης τα θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη με πρωτοβουλία του ιδίου, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί και με τους προέδρους των ΤΕΙ στις αρχές Απριλίου.

Το ζήτημα που προκάλεσε τις περισσότερες συζητήσεις ήταν η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, πως στη σύνοδο των πρυτάνεων στο Ναύπλιο, το Σάββατο, ο κ. Ευθυμίου θα παραδώσει προσχέδιο νόμου για την αξιολόγηση των ΑΕΙ. Σύμφωνα με το προσχέδιο, δημιουργείται Εθνικό Σύστημα Διασφάλισης και Αξιολόγησης της Ποιότητας των Ιδρυμάτων για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η οποία είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν διαθέτει κεντρική αξιολόγηση. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «η αξιολόγηση θα είναι ενισχυτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα» και το σύστημα «θα είναι συμβατό με τις δικές μας ανάγκες αλλά και την κοινή ευρωπαϊκή προοπτική. Η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται από Ανεξάρτητη Αρχή, ανεξάρτητη από κυβέρνηση και Πανεπιστήμια, έτσι ώστε να είναι απολύτως αντικειμενικά και αδιάβλητα τα πορίσματά της».

Επιφυλάξεις

Στο σημείο αυτό όμως αρκετοί πρυτάνεις εξέφρασαν επιφυλάξεις, λέγοντας ότι τα Πανεπιστήμια δεν είναι διατεθειμένα να αξιολογούνται από μία Ανεξάρτητη Αρχή, τα μέλη της οποίας θα διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ορισμένοι πρυτάνεις αντιπρότειναν αυτή η Αρχή να αποτελείται από τους ίδιους τους πρυτάνεις. Ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε πάντως, ότι οι παρατηρήσεις των πανεπιστημιακών θα ληφθούν υπόψη, ώστε το συντομότερο να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα οικονομικά αιτήματα των καθηγητών. Για το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κοινή επιτροπή που έχει συσταθεί θα καταθέσει το πόρισμά της μέχρι τον Απρίλιο, ώστε η κυβέρνηση να ανακοινώσει αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των οικονομικών τους μέχρι τον Αύγουστο.

ΣΗΜΙΤΗΣ

Κατηγορηματικό «όχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στη συνάντηση με τους πρυτάνεις ο Πρωθυπουργός κάλεσε όσους διαφωνούν στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης να αντιπαραθέσουν τις προτάσεις τους, τονίζοντας πως αποτελεί ελεύθερη επιλογή για κάθε χώρα της Ε.Ε. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως στην πορεία σύγκλισης των συστημάτων εκπαίδευσης η χώρα μας θα διατηρήσει τον χαρακτήρα της Παιδείας ως «δημοσίου αγαθού και δημόσιας ευθύνης». Υπογράμμισε ότι κοινή πορεία δεν σημαίνει πως τα συστήματα θα αλληλοαντιγράφονται σαν «κλώνοι» και κατηγορηματικά απέκλεισε τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και διαφορετικής από τη σημερινή διάρθρωση σπουδών. «Οι τετραετούς διάρκειας σπουδές για πρώτο πτυχίο αποτελούν δεδομένο για τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Αποτελεί επίσης δεδομένο η ύπαρξη μεταπτυχιακού κύκλου με δύο επίπεδα, μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Θα πρέπει κάποτε να σταματήσει η δαιμονολογία περί προθέσεων υποβάθμισης του βασικού πτυχίου», είπε χαρακτηριστικά.

Οι πρυτάνεις, από την πλευρά τους, έθεσαν θέματα αύξησης των χρηματοδοτήσεων για τα ΑΕΙ και αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ζήτησε αύξηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων εκπαίδευσης και ότι οι χρηματοδοτήσεις θα αυξηθούν κι άλλο, ενώ για την αυτοτέλεια ζήτησε προτάσεις ώστε να διαμορφωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο.