Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( «μνηστήρες» σε... αναμονή :: 13-03-2003) 

«Μνηστήρες» σε… αναμονή

Ν.Δ.: Ο Κ. Καραμανλής δεν επείγεται για επιστροφή των «4»

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Ερμητικά κλειστή παραμένει η πόρτα της Ρηγίλλης για τα προβεβλημένα στελέχη της Κεντροδεξιάς που βρίσκονται έξω από το… μαντρί.

Δ. Αβραμόπουλος, Σ. Μάνος, Α. Ανδριανόπουλος, Α. Σαμαράς. Το μήνυμα που στέλνει εδώ και έναν χρόνο ο Προκόπης Παυλόπουλος για επιστροφή «χωρίς όρους και προϋποθέσεις», απηχεί στο ακέραιο τις απόψεις του προέδρου

Όσο η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν δείχνει διατεθειμένος να ανοίξει ένα θέμα που θα ταράξει τα εσωκομματικά νερά. Έτσι, το μέλλον των κ.κ. Δ. Αβραμόπουλου, Σ. Μάνου, Α. Ανδριανόπουλου και Α. Σαμαρά εξαρτάται περισσότερο από κάθε άλλη φορά από την ανάκαμψη… του ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη της Ρηγίλλης λένε, ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση της Κεντροδεξιάς μόνον αν κρίνει ότι θα είναι απαραίτητη για να κερδίσει τις εκλογές. Όσο η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ δεν κλείνει, δεν επείγεται.

Άλλωστε, η προοπτική της επιστροφής των κ.κ. Αβραμόπουλου, Μάνου, Ανδριανόπουλου και Σαμαρά δεν τον ενθουσιάζει, όπως λένε αυτά τα στελέχη, επειδή ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα δημιουργήσει νέες εστίες έντασης στο κόμμα», είτε με αφορμή την κατάρτιση των ψηφοδελτίων είτε τις ενδεχόμενες αξιώσεις τους για εσωκομματικά - αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές - κυβερνητικά αξιώματα. Σε καμία περίπτωση πάντως, λένε στη Ρηγίλλης, ο κ. Καραμανλής δεν θέλει να μπει με τους «εκτός των τειχών» σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, όπως πριν από τις εκλογές του 2000.

«Άνευ όρων»

Το μήνυμα που στέλνει εδώ και έναν χρόνο ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος για επιστροφή «χωρίς όρους και προϋποθέσεις», απηχεί στο ακέραιο τις απόψεις του προέδρου. «Υπάρχει ένα παρελθόν που δεν ήταν ασφαλώς η καλύτερη εμπειρία», επισημαίνει ένας βουλευτής της Ν.Δ.

Η πιο επώδυνη περίπτωση ήταν το περίφημο «γεύμα του Διονύσου», αυτό όμως δεν είναι το μόνο εμπόδιο στην επιστροφή του κ. Αβραμόπουλου.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της Kappa Research, που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα», έδειξε ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα κερδίσει μία από τις πρώτες θέσεις στην Α' Αθηνών, γεγονός που δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στους βουλευτές της περιφέρειας. Επιπλέον, στη Ρηγίλλης θεωρούν βέβαιο ότι ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΠ έχει φιλοδοξίες ανάλογες με τη δημοτικότητά του και θα περίμενε - σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ. - κάποιο σημαντικό υπουργείο. Αν ο κ. Κ. Καραμανλής δεν του δώσει αυτό που περιμένει, διακινδυνεύει μια μόνιμη εστία έντασης. Στελέχη της Ν.Δ. λένε, πως «θα το σκεφτεί και θα περιμένει, μέχρις ότου να καταλήξει ό,τι τον συμφέρει».

Για τον Αντ. Σαμαρά

Σε ό,τι αφορά τον κ. Σαμαρά, το «βέτο Μητσοτάκη» εξακολουθεί να ισχύει· ωστόσο, στελέχη της Ν.Δ. πιστεύουν ότι χάρις τον «πανδαμάτορα χρόνο» και την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να πολιτευτεί θα μπορούσε να βρεθεί μια φόρμουλα συνεννόησης. Στη Ν.Δ. έχει εκτιμηθεί πάντως το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς τήρησε τη συμφωνία στις εκλογές του 2000 και δεν δημιουργεί «επικαιρότητα γύρω από την επιστροφή του».

Για τον Στ. Μάνο

Στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι ο κ. Μάνος έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να επανενταχθεί στη Ν.Δ. μετά τις εκλογές του 2000. Υπέρ της επιστροφής του όμως συνηγορεί το γεγονός ότι διαθέτει κυβερνητική πείρα και θα είναι χρήσιμος σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ. Η επιστροφή του κ. Ανδριανόπουλου τέλος σκοντάφτει στην επιθυμία του να αναλάβει το Ινστιτούτο Καραμανλή, όμως πρόεδρος της Ν.Δ. δεν πρόκειται να συγκρουστεί με τον κ. Βαρβιτσιώτη για να τον ικανοποιήσει.