Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( λεωφορειόδρομοι εναντίον... 1.300 ι.χ. :: 12-03-2003) 

Λεωφορειόδρομοι εναντίον… 1.300 Ι.Χ.

Όσοι παρκάρουν σε Χαρ. Τρικούπη - Ιπποκράτους πρέπει να αναζητήσουν αλλού θέσεις

ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ

Φουντώνει η μάχη των λεωφορειοδρόμων στην Αθήνα, καθώς τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έρχονται να εξοστρακίσουν τα Ι.Χ. και τα ταξί.

Η επέκταση του μέτρου των λεωφορειολωρίδων σε οκτώ κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας και του Πειραιά - μεταξύ των οποίων και οι οδοί Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη - προκαλεί ήδη τις πρώτες έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και των καταστηματαρχών των Εξαρχείων, αλλά και των ιδιοκτητών ταξί, οι οποίοι την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Ειδικότερα, στις οδούς Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη (συνολικού μήκους περίπου 2.200 μέτρων) οι δύο από τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας είναι μονίμως κατειλημμένες από περίπου 1.300 παρκαρισμένα αυτοκίνητα, των οποίων οι ιδιοκτήτες σύντομα θα πρέπει να αναζητήσουν νέες θέσεις πάρκινγκ, διαφορετικά απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα. Μόνο η μεσαία λωρίδα διατίθεται για την κυκλοφορία των Ι.Χ. και των λεωφορείων.

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) θεωρεί επιβεβλημένη την επέκταση του μέτρου των λεωφορειοδρόμων, καθώς εκτιμά ότι η ταχύτητα των λεωφορείων και των τρόλεϊ που θα κινούνται μέσα στις λεωφορειολωρίδες θα διπλασιαστεί, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί σημαντικά η αξιοπιστία των δρομολογίων των γραμμών που θα διέρχονται από αυτές. Ειδικά, όσον αφορά τη νέα λεωφορειολωρίδα της οδού Ακαδημίας, η οποία δόθηκε στην κυκλοφορία από χθες, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, σε ώρα αιχμής εκτιμάται ότι θα διευκολύνει περίπου 105 διελεύσεις λεωφορείων και τρόλεϊ, που θα μεταφέρουν συνολικά 6.000 επιβάτες.

Από τις λεωφορειολωρίδες των οδών Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη εκτιμάται ότι θα διευκολύνονται συνολικά, σε ώρα αιχμής, περίπου 80 διελεύσεις λεωφορείων, που θα μεταφέρουν περίπου 4.800 επιβάτες. Σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις του ΟΑΣΑ, μέσα στις λεωφορειολωρίδες, όταν δεν παραβιάζονται, οι ταχύτητες των οχημάτων των δημοσίων συγκοινωνιών φτάνουν κατά μέσο όρο τα 20 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η ταχύτητα φτάνει μέχρι και τα 23 χιλιόμετρα. Έξω από τους λεωφορειοδρόμους, στο κέντρο της Αθήνας η ταχύτητα φτάνει τα 7 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ στην περιφέρεια κυμαίνεται μεταξύ 13 και 18 χιλιομέτρων την ώρα. Εάν έχουμε αύξηση κατά 20% της μέσης ταχύτητας σε όλο το Λεκανοπέδιο, λένε οι συγκοινωνιολόγοι του ΟΑΣΑ, «μπορούμε να κάνουμε 20% περισσότερα δρομολόγια».