Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( κατολίσθηση σκουπιδιών! :: 12-03-2003) 

Κατολίσθηση σκουπιδιών!

Κατακρημνίσθηκε όγκος απορριμμάτων ύψους 230 μ!

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

Τα σκουπίδια αρχίζουν να συγκεντρώνονται στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων δήμων του Λεκανοπεδίου, αφού η χωματερή των Άνω Λιοσίων παραμένει και σήμερα κλειστή, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η μεγάλη κατολίσθηση απορριμμάτων, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας.

Οι δήμοι, οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς των υλικών συσκευασίας θα έχουν την ευθύνη για την τοποθέτηση των κάδων, τη συλλογή των υλικών και την επεξεργασία τους

Το πότε θα λειτουργήσει ξανά η χωματερή θα το αποφασίσουν - ενδεχομένως και σήμερα - ειδικοί γεωλόγοι που θα κάνουν επιτόπια έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι επιστρώσεις των απορριμμάτων στον χώρο υγειονομικής ταφής «πατούν γερά στα πόδια τους» ή αν υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί και άλλη κατολίσθηση.

Οριστικό κλείσιμο

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος των Άνω Λιοσίων, Νίκος Παπαδήμας, ανακοίνωσε χθες ότι θα προτείνει στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης να ληφθεί ομόφωνη απόφαση για οριστική απομάκρυνση της χωματερής από την περιοχή, ενώ ο Δήμος Αθηναίων συνιστά στους δημότες να μην κατεβάζουν τα απορρίμματα στους δρόμους, μέχρι να δοθεί λύση στην κατάσταση που δημιουργήθηκε. Το πρόβλημα στη χωματερή παρουσιάστηκε στις 7 το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, όταν ένας μεγάλος όγκος απορριμμάτων κατακρημνίστηκε πάνω στον κύριο δρόμο, στον οποίο κινούνται τα απορριμματοφόρα οχήματα, προκαλώντας ζημιές τόσο στον υποσταθμό της ΔΕΗ που υπάρχει εκεί όσο και στο τμήμα βιολογικού καθαρισμού του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης.

Κίνδυνος για εργαζομένους

Όπως είπαν στα «ΝΕΑ» τόσο ο πρόεδρος των εργαζομένων στη χωματερή κ. Γιώργος Χάρδας όσο και ο κ. Νίκος Παπαδήμας, «θα χάνονταν ανθρώπινες ζωές, αν η κατολίσθηση συνέβαινε σε ώρα κατά την οποία τα απορριμματοφόρα οχήματα πήγαιναν να εκκενώσουν το φορτίο τους». Σύμφωνα με τον κ. Ν. Παπαδήμα, ο όγκος των απορριμμάτων που κατακρημνίστηκε καταλάμβανε έκταση 25 έως 30 στρεμμάτων.

Χθες το πρωί επισκέφθηκαν τη χωματερή κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ και τεχνικοί σύμβουλοι του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), ενώ σήμερα θα εξετάσουν την κατάσταση επιστήμονες από την Ιταλία και από το Πολυτεχνείο της Θράκης. Ο κ. Γιώργος Χάρδας δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «ο όγκος των απορριμμάτων απ' όπου προκλήθηκε η κατολίσθηση είχε φθάσει σε ύψος περίπου 230 μέτρων, όταν η μελέτη λειτουργίας του ΧΥΤΑ προβλέπει μέγιστο ύψος τα 200 μέτρα». Επισήμανε, μάλιστα, πως «οι εργαζόμενοι στη χωματερή δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις θέσεις τους, αν δεν υπάρξει κατηγορηματική διαβεβαίωση από τους εμπειρογνώμονες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος νέας κατολίσθησης».

Φταίνε οι βροχές

Μέχρι χθες, πάντως, κανένας δεν μπορούσε να πει με σιγουριά τι ήταν εκείνο που προκάλεσε την κατακρήμνιση των απορριμμάτων. Ο κ. Γιώργος Λαντζουράκης, που είναι πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ - του φορέα που φέρει την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Νομό Αττικής -, είπε στα «ΝΕΑ» ότι οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως το φαινόμενο προκλήθηκε εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης των προηγούμενων εβδομάδων.

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Λαντζουράκη, τα προβλήματα στη χωματερή δεν φαίνεται να είναι σημαντικά. «Όμως, για να είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να διακινδυνεύσει κάποιος από τους εργαζομένους, εκτός από τους ειδικούς εδαφομηχανικούς που θα εξετάσουν την περιοχή, θα γίνουν μετρήσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι επικίνδυνο ή όχι το βιοαέριο που εκλύεται κατά τη διαδικασία της υγειονομικής ταφής».