Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ανταρσία κατά του μπλερ :: 27-02-2003) 

Ανταρσία κατά του Μπλερ

122 βουλευτές του κόμματός του ψήφισαν εναντίον του πολέμου

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Μπορεί ο Μπλερ να κέρδισε χθες τις δύο ψηφοφορίες για το Ιράκ στο βρετανικό Κοινοβούλιο, αλλά τη μάχη των εντυπώσεων κέρδισαν οι "αντάρτες" βουλευτές του Εργατικού Κόμματος. Αίσθηση επίσης προκάλεσε ότι σχεδόν το σύνολο των Συντηρητικών υποστήριξε τον Μπλερ στη μία ψηφοφορία.

Η χθεσινή ημέρα δεν πρέπει να ήταν μία από τις καλύτερες του Βρετανού πρωθυπουργού. Και αυτό γιατί, παρ' ότι ο Μπλερ πέτυχε διπλή νίκη στο Κοινοβούλιο, σημειώθηκε επανάσταση στο εσωτερικό του κόμματός του, η οποία καθρέφτιζε και την αντίθεση πολύ μεγάλου μέρους του βρετανικού λαού στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι την ώρα που διεξάγονταν η συζήτηση και η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, έξω πραγματοποιούνταν αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Έτσι χθες αργά το βράδυ, ύστερα από μία ημέρα έντονης συζήτησης στο Κοινοβούλιο για τη βρετανική πολιτική σχετικά με την κρίση στο Ιράκ, το Σώμα εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον χειρισμό της κρίσης με το Ιράκ, με 434 ψήφους υπέρ, έναντι 124 κατά, και απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές οι οποίοι τάσσονται εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, με ψήφους 393 έναντι 199.

Η εμπιστοσύνη

Το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση εξέφραζε την εμπιστοσύνη του βρετανικού Κοινοβουλίου στον τρόπο που ο Μπλερ χειρίζεται την κρίση και απηύθυνε έκκληση στον Σαντάμ Χουσεΐν να εκμεταλλευθεί την "τελευταία ευκαιρία" και να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό εγκρίθηκε με 434 ψήφους υπέρ, έναντι 124 κατά. Αξίζει να σημειωθεί ότι και μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ενέκριναν την κυβερνητική πολιτική!

Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο απόφασης δεν αναφερόταν ρητά στη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον του Ιράκ και ο Μπλερ δήλωσε ότι μια ψηφοφορία για πόλεμο θα ήταν πρόωρη, πολλοί βουλευτές αντιμετώπισαν τη χθεσινή συζήτηση ως τελευταία ευκαιρία να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Παρά τη διπλή νίκη του Μπλερ, όλα τα βρετανικά ΜΜΕ έσπευσαν χθες να μιλήσουν για "επανάσταση" εναντίον του. Κι αυτό γιατί μπορεί η νίκη του να ήταν αναμενόμενη χάρη στην πλειοψηφία που διαθέτει στο Κοινοβούλιο (οι Εργατικοί κατέχουν τις 410 από τις 659 έδρες) αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, 122 βουλευτές του κόμματός του, των Εργατικών, πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη ανταρσία που έχει γίνει από το 1997 όταν έγινε κυβέρνηση. Οι βουλευτές αυτοί στήριξαν μία τροπολογία η οποία ανέφερε ότι "δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις που να δικαιολογούν στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ". Η τροπολογία, η οποία κατετέθη από τον Εργατικό βουλευτή, πρώην υπουργό Κρις Σμιθ, απερρίφθη με ψήφους 393 υπέρ έναντι 199 κατά.

Αστέρι του… MTV

Πρωταγωνιστής στο MTV σε πολιτική συζήτηση για την κρίση στο Ιράκ θα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Τ. Μπλερ θα μιλήσει με 40 παιδιά από όλη την Ευρώπη, αλλά και με νέους από το Ιράκ, την Παλαιστίνη και τις ΗΠΑ.