Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( στην πολεμική αεροπορία όλες οι πτήσεις του δημοσίου :: 25-02-2003) 

Στην Πολεμική Αεροπορία όλες οι πτήσεις του Δημοσίου

Επιταχύνεται η αποδέσμευση του ΕΚΑΒ από την Helitalia που είχε τη διαχείριση και τον έλεγχο των αεροδιακομιδών ασθενών μέχρι το τραγικό δυστύχημα στην Ικαρία.

Αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου έπειτα από σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς για τον καθορισμό της μορφής και του τρόπου λειτουργίας του νέου, Ενιαίου Φορέα Πτητικών Μέσων του δημόσιου τομέα. Ο νέος φορέας θα έχει υπό τον έλεγχό του τα ελικόπτερα για τις αεροδιακομιδές και τις έκτακτες ανάγκες του ΕΚΑΒ, του Λιμενικού, της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και όσα χρειάζονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τη διοικητική ευθύνη (εκπαίδευση, συντήρηση, ετοιμότητα κ.λπ.) αναλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία μέσω της Μονάδας 359 ΜΑΕΔΥ, που μετεξελίσσεται σε Διοίκηση Αεροπορικών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Τα επείγοντα

Το ποιο περιστατικό θα κρίνεται επείγον και με ποιο πτητικό μέσο θα εκτελείται η αποστολή αποτελεί ευθύνη που θα μοιρασθεί ανάμεσα στο ΕΚΑΒ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Όπως εξήγησε ο υπουργός Άμυνας, με τη συγκρότηση του νέου φορέα θα υπάρχουν καλύτερες, ασφαλέστερες, αποτελεσματικότερες και οικονομικότερες αποστολές, είτε για μεταφορές ασθενών είτε για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (θεομηνίες κ.λπ.). Η έδρα της μονάδας θα καθορισθεί σε επόμενη σύσκεψη, ενώ προς το παρόν δεν πρόκειται ούτε να αγορασθούν νέα ελικόπτερα ούτε να προσληφθούν άλλοι πιλότοι. Ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι οι πιλότοι που υπάρχουν θα μετεκπαιδευτούν - ώστε να μπορούν να χειρισθούν και δεύτερο τύπο πτητικού μέσου.

Όσον αφορά την ένταξη των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ - που τώρα είναι καθηλωμένα -, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι αυτή θα γίνει "ίσως και συντομότερα" από τη λήξη της σύμβασης με την εταιρεία Helitalia.