Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ...νέο ρήγμα στην ευρώπη :: 25-02-2003) 

…Νέο ρήγμα στην Ευρώπη

Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Την ώρα που οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατέθεταν ένα δεύτερο σχέδιο απόφασης που ανοίγει τον δρόμο για τον πόλεμο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία υπέβαλαν μνημόνιο που αποσκοπεί στην εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων. Μία εβδομάδα μετά την υιοθέτηση κοινής θέσης στο θέμα του Ιράκ, το ευρωπαϊκό ρήγμα ανοίγει και πάλι.

"Το Τελευταίο Καταφύγιο". Το όνομα της ταβέρνας όπου συναντήθηκαν Σιράκ και Σρέντερ "μιλάει" από μόνο του

Κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει πως "οι επιθεωρήσεις πρέπει να συνεχιστούν" και ότι "ο πόλεμος αποτελεί την ύστατη λύση". Ο συμβιβασμός που επετεύχθη, ωστόσο, αποδείχθηκε πρόσκαιρος. Το Βερολίνο, το Παρίσι, καθώς και η Μόσχα, κατέστησαν χθες σαφή για μια ακόμη φορά την αντίθεσή τους σε νέα απόφαση αναφορικά με το Ιράκ, απορρίπτοντας εκ των προτέρων την αμερικανοβρετανική πρωτοβουλία ως "μη χρήσιμη, ούτε απαραίτητη".

"Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο σε αυτό το πλαίσιο να αλλάξουμε τη λογική μας, η οποία είναι μια λογική ειρήνης, περνώντας σε μια λογική πολέμου", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ πριν από τη χθεσινοβραδινή του συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η αμερικανοβρετανική πρόταση ψηφίσματος δεν ανταποκρίνεται στη συναίνεση που πέτυχαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. Αλλά και η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Άνα Λιντ τόνισε ότι είναι επικίνδυνο να υποβάλλεται τώρα δεύτερη πρόταση ψηφίσματος που λέει πως είναι πολύ αργά.

Η επιβεβαίωση

Ο Σιράκ επανέλαβε ότι ο αφοπλισμός του Ιράκ μπορεί να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο, μέσα από τη συνέχιση των επιθεωρήσεων. Και επιβεβαιώνοντας την πρωτοβουλία που είχε εξαγγείλει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε πως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία υπέβαλαν χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια (εναλλακτική) πρόταση η οποία ορίζει "προθεσμίες για τον αφοπλισμό, πρόγραμμα ανά πρόγραμμα". Σύμφωνα με πληροφορίες, το γαλλικό μνημόνιο θέτει ένα "ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα", με μία έκθεση των επιθεωρητών κάθε τρεις εβδομάδες και έναν πρώτο απολογισμό έπειτα από 120 ημέρες.

Η αντίδραση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο ήταν όπως αναμενόταν αρνητική: "Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζετε τον Σαντάμ σαν να ήταν παιδί, δεν είναι παιδί. Δεν χρειάζεται να του δώσουμε έναν κατάλογο με τα πράγματα που ήδη γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει". Ο Ντε Βιλπέν, ωστόσο, εμφανίστηκε βέβαιος πως "υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία στη διεθνή σκηνή" που τάσσεται υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων. Και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει η χώρα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας όταν τεθεί προς ψήφιση το νέο φιλοπολεμικό σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Ο συντονισμός

Το δείπνο που μοιράστηκαν χθες στο Βερολίνο, και συγκεκριμένα στο εστιατόριο "Το Τελευταίο Καταφύγιο" ο Σιράκ και ο Σρέντερ, επιβεβαίωσε απλώς τον συντονισμό της πολιτικής τους. Και αν κάποιοι είδαν στην ονομασία τού εστιατορίου που επελέγη έναν συμβολισμό, ο ιδιοκτήτης του έσπευσε να διευκρινίσει ότι εκείνο που προσείλκυσε τους δύο ηγέτες ήταν στην πραγματικότητα μια… σπεσιαλιτέ του, το πόδι χοιρινού με σουκρούτ. Νωρίτερα, Σιράκ και Πούτιν είχαν επιβεβαιώσει στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους "την εγγύτητα" των απόψεών τους στο θέμα του Ιράκ. Και από τη συνάντηση που είχαν χθες στον ΟΗΕ οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, εύλογα συμπεραίνει κανείς πως το μνημόνιο έχει την, ανεπίσημη έστω, υποστήριξη μιας ακόμη χώρας που διαθέτει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ισπανία και Βουλγαρία συμπαρατάσσονται με τις ΗΠΑ. Η Συρία συμπαρατάσσεται με τη Γαλλία. Τα έξι εναπομείναντα και αναποφάσιστα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καλούνται πλέον να διαιτητεύσουν ανάμεσα στις δύο λογικές για τις οποίες έκανε λόγο ο Ζακ Σιράκ.