Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( κήρυξαν πόλεμο στο κάπνισμα :: 18-02-2003) 

Κήρυξαν πόλεμο στο κάπνισμα

Μεγάλες αντικαρκινικές οργανώσεις συμμάχησαν εναντίον της θανάσιμης συνήθειας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τον πόλεμο εναντίον του καπνίσματος, μιας συνήθειας που σκοτώνει πέντε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο μέσω των ασθενειών που προκαλεί, κήρυξαν χθες δύο από τις μεγαλύτερες αντικαρκινικές οργανώσεις στον κόσμο.

Πρόκειται για την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society) και τη βρετανική Cancer Research UK, οι οποίες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, μαζί με τη Διεθνή Ένωση Κατά του Καρκίνου (UICC), σε μια υπερατλαντική συμμαχία με στόχο την οριστική εξάλειψη του καπνίσματος. "Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει μια τόσο ισχυρή συμμαχία έναντι μιας τόσο θανάσιμης απειλής", δήλωσε ο δρ Τζον Σέφριν, πρόεδρος της UICC, μιας παγκόσμιας οργάνωσης κατά του καρκίνου, με έδρα τη Γενεύη.

Η συμμαχία θα παρέχει κεφάλαια και υποστήριξη σε νέες πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας που προσπαθεί να αντισταθμίσει τη μείωση των καπνιστών στις πλουσιότερες χώρες. "Ο καπνός είναι ήδη η μεγαλύτερη στον κόσμο αιτία θανάτων που μπορεί να προληφθούν", δήλωσε ο Σέφριν σε συνέντευξη Τύπου. "Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, 500 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σήμερα θα πεθάνουν πρόωρα και άσκοπα από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα", πρόσθεσε.

Η σύμβαση

Οι οργανώσεις ανακοίνωσαν τη συμμαχία ενώ άρχιζε στη Γενεύη ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων για τη Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (FCTC). Στη σύμβαση αυτή περιλαμβάνονται μέτρα για να περιοριστούν οι διαφημίσεις των προϊόντων καπνού, να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων και να αποθαρρύνονται οι νέοι να αποκτούν τη θανάσιμη συνήθεια του καπνίσματος. Η FCTC, η πρώτη διεθνής συνθήκη υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), αναμένεται να υιοθετηθεί από τη γενική συνέλευση της ΠΟΥ το Μάιο. Η γενική διευθύντρια της Οργάνωσης, η Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, απηύθυνε χθες έκκληση προς όλες τις χώρες να υποστηρίξουν την FCTC και καυτηρίασε εκείνους που καταδικάζουν το περιεχόμενό της ως πολύ αδύναμο. "Μπορεί κανείς να πιστεύει πως οι καπνοβιομηχανίες θέλουν να υπάρξει μια ήπια συνθήκη χωρίς πολλές φιλοδοξίες, το σίγουρο είναι όμως ότι θα ενθουσιαστούν αν η συνθήκη δεν επικυρωθεί από μεγάλο αριθμό χωρών", τόνισε. Η ΠΟΥ προβλέπει πως οι θάνατοι που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων καπνού θα φτάσουν στα τέλη της δεκαετίας του 2020 τους 10 εκατομμύρια το χρόνο και τουλάχιστον το 70% των θυμάτων θα ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι φιλανθρωπικές αντικαρκινικές οργανώσεις που κήρυξαν τον πόλεμο κατά του καπνίσματος θα επιδοτούν με 10.000 ευρώ ετησίως για διάστημα μέχρι δύο χρόνια πρόσωπα ή οργανώσεις που θα διεξάγουν αντικαπνιστικές εκστρατείες σε 12 αναπτυσσόμενες χώρες και θα παρέχουν συμβουλές, τεχνική υποστήριξη και εμπειρογνωμοσύνη για τα προγράμματά τους. Τις επιδοτήσεις θα τις διαχειρίζεται και θα τις διανέμει η UICC, η οποία εκπροσωπεί αντικαρκινικές οργανώσεις σε 90 χώρες, πολλές από τις οποίες δρουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο. "Πολλές από αυτές τις αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν τους πόρους ή την εμπειρία για να αντιταχθούν στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της βιομηχανίας του καπνού", λέει ο Ντέιβιντ Ζακς, πρόεδρος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

LINKS:

* www.cancer.org/ * www.cancerresearchuk.org/