Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πόλεμος... αριθμών :: 18-02-2003) 

Πόλεμος… αριθμών

Όσοι κι αν ήταν οι διαδηλωτές, το μήνυμα ήταν σαφές

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Τελικά, πόσοι άνθρωποι βροντοφώναξαν το Σάββατο "όχι" στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ; Έξι, δέκα, τριάντα ή και περισσότερα εκατομμύρια; Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν. Ωστόσο, όσοι και αν ήταν, απέδειξαν ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα δύο υπερδυνάμεις στον κόσμο: οι ΗΠΑ και η παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στο Σαν Φρανσίσκο. Στο πλακάτ της διαδηλώτριας ο λυσσασμένος σκύλος - Μπους σέρνει τον Μπλερ στον πόλεμο

Στα εκατομμύρια των διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους δρόμους εξακοσίων πόλεων το Σάββατο ήλθαν να προστεθούν μία ημέρα αργότερα περισσότεροι από 200.000 (μεταξύ των οποίων η συγγραφέας Άλις Γουόκερ, ο ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ και οι τραγουδίστριες Μπόνι Ράιτ και Τζόαν Μπαέζ) στο Σαν Φρανσίσκο. Όχι από κάποια εκκεντρικότητα ή διάθεση πρωτοτυπίας των κατοίκων της αμερικανικής αυτής μεγαλούπολης, η οποία θεωρείται προπύργιο της αμερικανικής Αριστεράς, αλλά επειδή το Σάββατο είχαν προγραμματιστεί στο Σαν Φρανσίσκο εορταστικές εκδηλώσεις για το κινεζικό νέο έτος. "Είμαστε θαρραλέοι, είμαστε ισχυροί", δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Λένο. "Διαδηλώστε και αφήστε τη φωνή σας να ακουστεί. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ο πόλεμος".

Νέες εκδηλώσεις

Την ίδια ώρα, οι διοργανωτές της μεγάλης αντιπολεμικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο κέντρο του Λονδίνου είχαν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας - και… διαπληκτίζονταν με τους εκπροσώπους της αστυνομίας όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των διαδηλωτών. Όταν οι διοργανωτές ανακοίνωσαν, στις 5 μ.μ. το Σάββατο, ότι είχαν διαδηλώσει ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ακούστηκαν δυνατές επευφημίες. Δύο ώρες αργότερα, ο "επίσημος" αριθμός είχε διπλασιαστεί και επικράτησε δυσπιστία. "Πώς μπορεί να ξέρει κανείς;", ρωτούσε ένας άνδρας ο οποίος είχε μόλις ενωθεί με το πλήθος. "Θα μπορούσαν κάλλιστα να μιλήσουν και για πέντε εκατομμύρια". Η αστυνομία έδινε σταθερά μικρότερους αριθμούς - και η ίδια, ωστόσο, ομολόγησε την Κυριακή ότι δεν είχε ιδέα πόσοι ακριβώς άνθρωποι είχαν κατεβεί στο Χάιντ Παρκ. Ο "πόλεμος" των αριθμών μεταφέρθηκε και στον Τύπο, με την αντιπολεμική "Sunday Mirror" να μιλάει για δύο εκατομμύρια και τη "Sunday Telegraph" να κάνει λόγο για 500.000.

Ο ίδιος "πόλεμος" διεξήχθη σε ολόκληρο τον κόσμο - η ασάφεια αυτή, όμως, χάνει τη σημασία της μπροστά στη σαφήνεια του μηνύματος που εστάλη στον Λευκό Οίκο (και στην Ντάουνινγκ Στριτ). "Το μήνυμα", λέει στην ιταλική "La Stampa" ο Άρθουρ Σλέσιτζερ, βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας και στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου Τζων Κέννεντυ, "είναι πως υπάρχουν πολλοί στον κόσμο, ακόμα και στην Αμερική, που έχουν μεγάλες αμφιβολίες όσον αφορά τη σκοπιμότητα ενός πολέμου εναντίον του Ιράκ. Προσοχή, οι διαδηλώσεις δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως ένδειξη συμπαράστασης προς τον Σαντάμ Χουσεΐν. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που κατέβηκαν στους δρόμους θεωρεί τον Σαντάμ ένα τέρας, απλώς δεν πιστεύουν ότι εκπροσωπεί έναν αναμφίβολο και άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ ή οποιασδήποτε άλλης χώρας στον κόσμο".

Προειδοποίηση

Παρά τη μαζικότητα των διαδηλώσεων όμως, ο Σλέσιτζερ δεν θεωρεί ότι θα έχουν κάποια απτή πολιτική συνέπεια: ο πόλεμος θα γίνει, "ούτως ή άλλως". "Αυτή η νέα υπερχείλιση του αντιπολεμικού συναισθήματος", συμφωνεί εν μέρει στους "New York Times" ο Πάτρικ Τάιλερ, "μπορεί να μην είναι αρκετή για να μεταπείσει τον Μπους ή τους συμβούλους του. Ο μεγάλος αριθμός των διαδηλωτών, ωστόσο, προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε βιαστική προσφυγή στη βία θα έχει πολιτικές επιπτώσεις για τα έθνη που στηρίζουν την προέλαση του Μπους στις κοιλάδες του Τίγρη και του Ευφράτη".

* Ελεύθεροι αφέθησαν χθες μετά την απολογία τους με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι ένδεκα κατηγορούμενοι που είχαν συλληφθεί για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της αντιπολεμικής διαδήλωσης. Δύο ακόμη άτομα που αντιμετωπίζουν δύο κακουργηματικές πράξεις για εμπρησμό, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών ζήτησαν νέα προθεσμία και απολογούνται σήμερα ενώπιον του 19ου τακτικού ανακριτή.