Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ρεκόρ βροχών και κρύου :: 18-02-2003) 

Ρεκόρ βροχών και κρύου

Πρωταθλητής βαρυχειμωνιάς ο Φεβρουάριος με 4ο κύμα κακοκαιρίας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Το ένα μετεωρολογικό ρεκόρ μετά το άλλο… φιλοδοξεί να "σπάσει" ο φετινός Φεβρουάριος. Το νέο κύμα κακοκαιρίας ­ το τέταρτο συνεχόμενο από τις αρχές του μήνα - εκτός από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει σε όλη τη χώρα, δίνει στον μήνα που διανύουμε τον τίτλο του "πρωταθλητή της βαρυχειμωνιάς".

"Οι ελάχιστες θερμοκρασίες και το ύψος της βροχόπτωσης που σημειώνονται φέτος δεν έχουν… προηγούμενο", εξηγεί ο επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου, μετεωρολόγος κ. Κώστας Λαγουβάρδος.

Έτσι, ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Φεβρουαρίου, σε όλη τη χώρα, είναι 14,8 βαθμοί Κελσίου, ο υδράργυρος φέτος κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Δεν ξεπερνάει τους 11 βαθμούς. "Ο μήνας βέβαια έχει άλλες δέκα ημέρες ώσπου να τελειώσει. Θα πρέπει να περιμένουμε για να καταχωρηθεί το… ρεκόρ", λέει ο κ. Λαγουβάρδος.

Ωστόσο, τα μεγάλα ρεκόρ σημειώνονται στο ύψος και τη συχνότητα των βροχοπτώσεων. "Το κύριο χαρακτηριστικό του Φεβρουαρίου είναι κυρίως οι πολλές βροχές", συνεχίζει ο κ. Λαγουβάρδος. Έτσι, ενώ ολόκληρο τον περσινό Φεβρουάριο στην Αθήνα έβρεξε τρεις ημέρες, φέτος οι ημέρες της βροχής είναι ήδη εννέα. Η μέση αθροιστική βροχόπτωση του μήνα στην Αθήνα είναι 48,3 χιλιοστά. Φέτος, και ενώ είμαστε ακόμα στο μέσον του μηνός, το αθροιστικό ύψος της βροχής είναι ήδη 52 χιλιοστά. Αντίστοιχες είναι οι.. επιδόσεις της βροχόπτωσης και στην υπόλοιπη χώρα.

Τα χιόνια που έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι επίσης περισσότερα σε σχέση με άλλες χρονιές. "Εκείνο που προκαλεί έκπληξη είναι η διάρκεια των χιονοπτώσεων", συμπληρώνει ο μετεωρολόγος. "Χιονίζει ασταμάτητα επί πολλές ημέρες. Και αυτό δεν συνηθίζεται". Όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος, ο φετινός Φεβρουάριος είναι η συνέχεια μιας μεγάλης σχετικά περιόδου έντονων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων. "Ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα οι βροχοπτώσεις που καταγράφονται είναι περισσότερες από τη μέση κλιματική τιμή. Ο μήνας που διανύουμε συνεχίζει αυτή την τακτική", λέει.

Βαρυχειμωνιά και στην τσέπη μας

Ρεπορτάζ για τις οικονομικές επιπτώσεις της βαρυχειμωνιάς, με αυξήσεις στα λαχανικά και το πετρέλαιο θέρμανσης, στις σελίδες 68-69.