Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ούτε χθες έλαβαν απόφαση οι σύμμαχοι :: 13-02-2003) 

ΝΑΤΟ

Ούτε χθες έλαβαν απόφαση οι Σύμμαχοι

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ

Το ΝΑΤΟ, που κέρδισε τον Ψυχρό Πόλεμο χωρίς να ρίξει τουφεκιά, αντιμετωπίζει κρίση για το Ιράκ, το οποίο απειλεί να προκαλέσει ρωγμές ή ακόμα και να καταστρέψει την πλέον ισχυρή συμμαχία στον κόσμο. Άλλη μία απόπειρα συμβιβασμού τορπίλισε χθες η Γαλλία, όταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπινσον παρουσίασε τροποποιημένο σχέδιο απόφασης. Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η γαλλική θέση δεν έχει αλλάξει και ότι «από αυτήν την άποψη, δεν μπορούμε, μέσω μιας απόφασης του ΝΑΤΟ, να δώσουμε την κατ' αρχήν υποστήριξή μας σε μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, προκαταλαμβάνοντας έτσι τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ τηλεφώνησε πάντως χθες το βράδυ στον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και τον διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη του. Η Γαλλία, υπογράμμισε ο Σιράκ προς τον Τούρκο ομόλογό του, θα βοηθήσει την Άγκυρα να αμυνθεί αν ξεσπάσει πόλεμος στο Ιράκ και θα αναλάβει πλήρως τις υποχρεώσεις της αν η Τουρκία απειληθεί.

Ο Νίκολας Μπερνς

Το ΝΑΤΟ έχει την «υποχρέωση» να προστατεύσει την Τουρκία, στην περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, από τη στιγμή που η χώρα αυτή εξέφρασε επισήμως σχετικό αίτημα, δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Νίκολας Μπερνς. «Οι ΗΠΑ εμμένουν στις βασικές τους θέσεις. Βάσει του άρθρου 4, έχουμε όλοι την υποχρέωση να προσφέρουμε βοήθεια στην Τουρκία, για να διασφαλιστεί η άμυνά της». Ο Αμερικανός πρεσβευτής προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «σοβαρά» το συμβιβαστικό σχέδιο που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, το οποίο προβλέπει την παροχή στην Άγκυρα συστοιχιών αντιπυραυλικής άμυνας Πάτριοτ, ειδικευμένες μονάδες για την αντιμετώπιση χημικών και βιολογικών όπλων και αεροσκάφη ραντάρ Awacs. Όπως ανακοίνωσε χθες το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ένα δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ, προτού ζητήσει από το κοινοβούλιό της να δώσει άδεια για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός της και Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ. Αν και η διαμάχη στο ΝΑΤΟ προκλήθηκε από την αντίθεση ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών σε μια αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ, έχει εξίσου να κάνει με τα ερωτήματα: «Ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης;», «Ποιες οι σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ;», «Ποιοι οι στόχοι του ΝΑΤΟ;». «Βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ εδώ και 30-40 χρόνια», λέει ο καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, αναλυτής σε θέματα Άμυνας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.