Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αναζητείται γέφυρα κορυφής :: 13-02-2003) 

Αναζητείται γέφυρα κορυφής

Κοινή θέση των «15» πάνω σε δύο άξονες, στόχος της ελληνικής προεδρίας

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ελληνική προεδρία ετοιμάζει την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι η εκπόνησης κοινής θέσης των «15» για το Ιράκ, που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο άξονες: ότι η Βαγδάτη πρέπει να σεβαστεί το ψήφισμα του ΟΗΕ και ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για ειρηνική και διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να παρακολουθήσει την κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού προηγουμένως ματαιώθηκε η μετάβασή του στο Πεκίνο για διαβουλεύσεις με αντικείμενο το Ιρακινό. Την Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αραβικό Σύνδεσμο, και για τα αποτελέσματά τους θα ενημερώσει το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης, που θα συνέλθει τη Δευτέρα το πρωί.

«Βαθιά κρίση»

Η ελληνική προεδρία επιδιώκει την υιοθέτηση ενός κειμένου που θα καλύπτει όλους τους εταίρους και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν - όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης - αυτό θα σημαίνει «μια βαθιά κρίση στην Ένωση». Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ «φιλοαμερικανών» και «ειρηνιστών» εξακολουθούν να είναι βαθιές. Αυτό εντείνεται και από τη συνεχιζόμενη κρίση στο ΝΑΤΟ, αλλά και από τις συνεχείς αποτυχίες των προσπαθειών συμφιλίωσης. Τελευταία στη σειρά, η προσπάθεια που κατεβλήθη στην ετήσια συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ και του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ - Μαρία Αθνάρ. Οι δύο ηγέτες δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ενημερώνοντας την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις προθέσεις της προεδρίας αναφορικά με το Ιράκ, τόνισε πως «υπάρχει πάντοτε το περιθώριο ώστε να επικρατήσει η νηφαλιότητα και να διαφυλαχθεί η ειρήνη. Και είναι χρέος της πολιτικής να καταβάλει τις αναγκαίες προσπάθειες για να εξαντλήσει τα περιθώρια πριν φτάσει σε πόλεμο». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι γύρω από το Ιράκ «παίζεται και η αξιοπιστία της Ε.Ε., τα συμφέροντά της, ο ρόλος της, η προοπτική της».

Καμιά βοήθεια

Στο μεταξύ, διαφορετική προσέγγιση καταγράφεται μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας όσον αφορά τη συνδρομή της Ελλάδας στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Π. Μπεγλίτης ξεκαθάρισε χθες ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει δυνάμεις ή οπλικά συστήματα για συνδρομή στην Τουρκία, στο πλαίσιο του άρθρου 4 - ούτε καν πληρώματα για τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Μπεγλίτης ξεκαθάρισε ότι η μη αποστολή βοήθειας δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων (παραβιάσεις κ.λπ.) σ' αντίθεση με τον υπουργό Άμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου, που στη συνέντευξή του τη Δευτέρα στα «ΝΕΑ» είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα της συνδρομής, την είχε μάλιστα συνδέσει με τις παραβιάσεις και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.