Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πανελλήνιες από τις 20 μαΐου :: 29-01-2003) 

Πανελλήνιες από τις 20 Μαΐου

Το υπουργείο βάζει φρένο στις φήμες ότι τα σχολεία θα κλείσουν νωρίτερα

ΣΥΛΒΑΝΑ ΡΑΠΤΗ

Στις 20 Μαΐου, ημέρα Τρίτη, πρόκειται να αρχίσουν οι φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ενώ τα μαθήματα θα λήξουν στις 16 Μαΐου, ημέρα Παρασκευή. Οι διαγωνισμοί για τα ενδοσχολικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν, όπως και πέρυσι, μετά τις Πανελλήνιες, ενώ οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν και οι ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των πτυχιούχων Β' Κύκλου των ΤΕΕ για τα ΤΕΙ. Όλα αυτά ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, "με την ελπίδα - όπως είπε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου - να σταματήσει να διαχέεται η φήμη, ότι φέτος θα κλείσουν τα σχολεία πιο νωρίς".

Το ακριβές πρόγραμμα για κάθε κατηγορία εξετάσεων θα ανακοινωθεί αργότερα.

Πέρυσι οι Πανελλήνιες είχαν αρχίσει στις 21 Μαΐου, και πάλι ημέρα Τρίτη.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι το φετινό μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ τον Ιούλιο θα περιλαμβάνει συνολικά 19 νέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, 14 παλαιά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που αλλάζουν ονομασία και 5 τμήματα της Ανωτέρας Σχολής Παιδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), όπως ονομάζεται πλέον η παλαιά γνωστή ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ. Τα τρία από τα πέντε αυτά τμήματα απλώς αλλάζουν ονομασία, ενώ το τέταρτο χωρίζεται σε δύο τμήματα με νέες ονομασίες.

Συνολικά, στο νέο φετινό μηχανογραφικό δελτίο περιλαμβάνονται 21 νέα τμήματα και 17 παλαιά με καινούργια ονομασία.

Στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο θα υπάρχει και μία απώλεια: η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων δεν θα δεχθεί σπουδαστές το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Από 3 έως 10 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις συμμετοχής

Υπενθυμίζεται ότι από την ερχόμενη μέχρι και τη μεθεπόμενη Δευτέρα (3 - 10 του μηνός) πρέπει να υποβάλουν αίτηση - δήλωση συμμετοχής στις Πανελλήνιες Εξετάσεις:

- Στο Λύκειό τους οι τελειόφοιτοι που επιθυμούν να εξετασθούν σε ειδικό μάθημα ή να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές ή για τις Σχολές του Εμπορικού Ναυτικού.

- Στο Λύκειο από όπου αποφοίτησαν ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους οι απόφοιτοι Λυκείου - Ενιαίου ή άλλου τύπου - που θα επαναλάβουν την προσπάθειά τους για εισαγωγή στα ΑΕΙ ή τα ΤΕΙ λαμβάνοντας μέρος στις Πανελλήνιες των εννέα μαθημάτων της Γ' Λυκείου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου που επιθυμούν να είναι και πάλι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς να δώσουν εξετάσεις, υποβάλλουν την παραπάνω αίτηση-δήλωση μόνον αν ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές ή Αστυνομικές Σχολές ή για τις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού.