Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Σύντομη είδηση

( λαοθάλασσα για τον ζακ σιράκ :: 03-03-2003) 

ΑΛΓΕΡΙΑ

Λαοθάλασσα για τον Ζακ Σιράκ

Εκατοντάδες χιλιάδες Αλγερινοί υποδέχθηκαν χθες στο Αλγέρι τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ηγέτης της χώρας αυτής στην Αλγερία εδώ και σαράντα χρόνια.

Οι αλγερινές δυνάμεις ασφαλείας υπολογίζουν σε ενάμιση εκατομμύριο το πλήθος των κατοίκων που είχε συγκεντρωθεί στην αλγερινή πρωτεύουσα κατά μήκος της διαδρομής από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης - απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων - για να υποδεχθεί τον Γάλλο πρόεδρο.

Ο Ζ. Σιράκ έσπασε αρκετές φορές τον κλοιό της ασφάλειας για να κατευθυνθεί προς το πλήθος και να χαιρετήσει διά χειραψίας πολλούς από τους συγκεντρωθέντες.

Η τριήμερη επίσκεψη του Ζακ Σιράκ είναι η πρώτη που γίνεται από επικεφαλής του γαλλικού κράτους στην Αλγερία από τότε που οι Αλγερινοί κέρδισαν τον πόλεμο για την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία, το 1962. Κατά την επίσκεψη αυτή, ο πρόεδρος Σιράκ και ο Αλγερινός ομόλογός του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα θα υπογράψουν διακήρυξη φιλίας.

Οι δύο ηγέτες περπάτησαν μαζί στο κέντρο του Αλγερίου, καθώς το πλήθος τούς έριχνε βροχή από κομφετί. Σήμερα, ο Ζ. Σιράκ θα μιλήσει στα δύο Σώματα του αλγερινού Κοινοβουλίου.