Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Σύντομη είδηση

( συνέλαβαν ηγετικά στελέχη των «ερυθρών ταξιαρχιών» :: 03-03-2003) 

Συνέλαβαν ηγετικά στελέχη των «Ερυθρών Ταξιαρχιών»

Νέα εμφάνιση. Η Νάντια Ντεσντεμόνα Λιότσι (φωτό) και ο σύντροφός της συνελήφθησαν χθες

Ηγετικά στελέχη των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» φέρεται ότι είναι τα δύο άτομα που συνελήφθησαν χθες το πρωί στο σιδηρόδρομο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ρώμη - Φλωρεντία, ύστερα από αιματηρή σύγκρουση που άφησε νεκρό έναν αστυνομικό και τραυματία άλλον ένα. Πρόκειται για τη 47χρονη Νάντια Ντεσντεμόνα Λιότσι και τον 37χρονο Μάρκο Γκαλέσι. Όταν οι αστυνομικοί ζήτησαν τα στοιχεία από το ζευγάρι, ο Γκαλέσι έβγαλε το πιστόλι του και πυροβόλησε πέντε φορές, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας σοβαρά άλλον ένα. Τρίτος αστυνομικός επενέβη και κατάφερε να τραυματίσει και να αφοπλίσει τον Γκαλέσι. Το ζευγάρι οδηγήθηκε στη συνέχεια στο Αρέτσο, όπου η Λιότσι δήλωσε ότι είναι «πολιτική κρατούμενη». Με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία που ισχύει στην Ιταλία από τη δεκαετία του '70, η αστυνομία μπορεί να σταματά περαστικούς και επιβάτες τρένων ή αυτοκινήτων και να ζητάει τα στοιχεία της ταυτότητάς τους. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, μάλιστα, οι έρευνες αυτές έχουν ενταθεί.

Οι δύο συλληφθέντες καταζητούνται από το 1995. Μεταξύ άλλων, κατηγορούνται για τη δολοφονία του συμβούλου του υπουργείου Εργασίας Μάσιμο Ντ' Αντόνα στη Ρώμη, το 1999, και του καθηγητή και συμβούλου του ίδιου υπουργείου Μάρκο Μπιάτζι, πέρυσι, στην Μπολόνια. Πάνω τους βρέθηκε ένα πιστόλι που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι όμοιο με αυτό με το οποίο δολοφονήθηκαν οι δύο σύμβουλοι. Επίσης βρέθηκαν μία μικροσκοπική κάμερα κρυμμένη σε ένα πακέτο τσιγάρων, καθώς και ντοκουμέντα και σχεδιαγράμματα που έχουν σχέση με την προετοιμασία της δολοφονίας της υφυπουργού Εργασίας Μαρίας Γκράτσια Σεστίνι, η οποία κατοικεί στο Αρέτσο.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της αστυνομίας από διάφορες πόλεις έσπευσαν χθες το βράδυ στο Αρέτσο για να παρακολουθήσουν την υπόθεση. «Το σημερινό επεισόδιο δεν με εκπλήσσει καθόλου», δήλωσε ο αξιωματούχος της Αντιτρομοκρατικής, Αρμάντο Σπάταρο, από το Μιλάνο. «Πάντα υποστήριζα ότι υπάρχει συνέχεια μεταξύ των παλαιών και των νέων "Ερυθρών Ταξιαρχιών"». Κατά την άποψή του, η Λιότσι ανήκει στην «παλιά φρουρά».