Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( σε πρωτο ενικο - η ζωή, ένα ολόγραμμα :: 25-01-2003) 

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ Η ζωή, ένα ολόγραμμα

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

Ίσως - λένε οι επιστήμονες - το σύμπαν να είναι ένα γιγαντιαίο και απίστευτα λεπτομερειακό ολόγραμμα. Ίσως… Και ίσως έτσι, εξηγούν, η πραγματικότητα δεν είναι παρά μια μικρή κουκκίδα σε μια θάλασσα γεγονότων και πιθανοτήτων. Ναι.

Συμβαίνει μερικές φορές - επιβεβαιώνεται. Το σύμπαν είναι ολόγραμμα και η ζωή μας μαγική. Χωρίς μεταφυσικές και παράξενες λεπτομέρειες. Χωρίς μαγεία άλλη από αυτή που μπορεί ο καθένας να αισθανθεί. Απλά. Σε στιγμές καθημερινές. Σε εικόνες συνηθισμένες.

Η ζωή, ένα ολόγραμμα. Έτσι λένε οι ειδικοί. Και εξηγούν πως το ολόγραμμα είναι μια τρισδιάστατη φωτογραφία. Δημιουργείται καθώς μια φωτογραφική πλάκα φωτίζεται από μία δέσμη ακτίνων λέιζερ, μία δεύτερη δέσμη ακτίνων λέιζερ φωτίζει ένα αντικείμενο και το φως που ανακλάται πέφτει πάνω στην ίδια φωτογραφική πλάκα. Το φιλμ αποτυπώνει το "μείγμα" των δύο ακτίνων λέιζερ, κι όταν εμφανίζεται, αποκαλύπτει ένα παράξενο σχήμα με μπερδεμένες φωτεινές και σκοτεινές γραμμές. Αν όμως το σχήμα φωτισθεί με μία ακόμη ακτίνα λέιζερ, θα φανεί η τρισδιάστατη εικόνα του αρχικού αντικειμένου.

Περιγράφουν άλλα πολλά, εντυπωσιακά χαρακτηριστικά για τα ολογράμματα. Αν, για παράδειγμα, το ολόγραμμα ενός αλόγου κοπεί στη μέση και στη συνέχεια φωτιστεί από ένα λέιζερ, το κάθε μισό θα εξακολουθεί να περιέχει ολόκληρη την εικόνα του αλόγου. Ακόμη κι αν τα δύο μισά ξανακοπούν στη μέση, πάλι θα διατηρούν ολόκληρη την αρχική εικόνα - μικρότερη, αλλά ολόκληρη. Κάθε κομμάτι του ολογράμματος περιέχει όλες τις πληροφορίες που διαθέτει το σύνολο. Όσες φορές κι αν κοπεί ένα ολόγραμμα δεν θα τεμαχισθεί, δεν θα αποκαλύψει τα συστατικά του - θα δημιουργεί απλώς μικρότερα σύνολα.

Δεν τα λένε "στιγμές". Μιλούν με όρους δύσκολους, επιστημονικούς. Οι επιστήμονες συνθέτουν δίκτυα πολύπλοκα που επικοινωνούν κατά τρόπο μυστηριώδη. Όπως ακριβώς συνέβη χθες, όπως θα δείτε να συμβαίνει αύριο, σε μερικά χρόνια… Μαγική ζωή! Γεμάτη. Σαν σύνολον από γραμμές.