Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( προβολεις - το χελιδόνι της προεδρίας και τα ζώα :: 17-01-2003) 

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ Το χελιδόνι της προεδρίας και τα ζώα

Π. Κ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εν ονόματι του καλλωπισμού της πόλης των Αθηνών εν όψει της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), θανατώθηκαν με δηλητηρίαση δεκάδες ζώα (γάτες, σκύλοι κ.ά.) γύρω και μέσα στον Εθνικό Κήπο. Πρόκειται για ανήκουστη πράξη που αγγίζει τα όρια της βαρβαρότητας και που δεν μπορεί να έχει σχέση με την προεδρία. Την προεδρία, που αν όχι τίποτε άλλο, έχει ως επίσημο σύμβολό της (logo) το χελιδόνι, στέλνοντας ένα μήνυμα αναγέννησης και ανθρωπισμού (στο περιεχόμενο του ανθρωπισμού περιλαμβάνεται και ο σεβασμός της ζωής των ζώων). Γιατί άραγε τα συμπαθητικά αυτά ζώα προσέβαλαν την αισθητική της πόλης και έπρεπε να θανατωθούν με βάναυσο τρόπο; Οπωσδήποτε το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά τα ζώα εγκαταλείφθηκαν ως αδέσποτα στους δρόμους της Αθήνας προσβάλλει όλους εμάς και τον πολιτισμό μας, προσβάλλει την ευαισθησία μας και την ανθρωπιά μας.

Αλλά η παρουσία τους (έστω και ως αδέσποτα) στην πόλη προσθέτει μια διάσταση τρυφερότητας σε ένα ιδιαίτερα σκληρό περιβάλλον, μια νότα παιδικότητας, χαλαρότητας και αρμονίας σε έναν ιδιαίτερα αγχωτικό και αφιλόξενο αστικό χώρο.

Κατά κάποιο τρόπο, η παρουσία όλων αυτών των ζώων, γύρω από την Πλατεία Συντάγματος ας πούμε, αποτελεί ένα στοιχείο εξανθρωπισμού του χώρου (όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται για ορισμένους αυτό). Ένα ευχάριστο στοιχείο που διαλύει αγχωτικά σύνδρομα, που δημιουργεί μια πιο φιλική, αλληλέγγυα διάθεση και ηρεμία ψυχής. Η άσπρη γάτα που περιφέρεται αμέριμνα μπροστά στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών (Βασιλίσσης Σοφίας 1) μόνο τα όμορφα χαμόγελα προκαλεί, Ελλήνων και ξένων.

Δεν είναι δυνατό, λοιπόν, να θανατώνονται ζώα με τον πλέον απεχθή τρόπο εν ονόματι της προεδρίας, με έμβλημα το χελιδόνι. Δεν είναι δυνατόν να θανατώνονται ζώα εν ονόματι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν στη Συνθήκη του Άμστερνταμ έχει περιληφθεί ειδικό πρωτόκολλο, και με ελληνική υποστήριξη, για την προστασία των ζώων. Και η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει το πρωτόκολλο αυτό…