Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αγιογραφιες - κυβέρνηση σιαμαίων :: 13-03-2003) 

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Κυβέρνηση σιαμαίων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΥΙΖ μέτριας δυσκολίας: Πόσες κυβερνήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα; Απάντηση: δύο. Μια κυβέρνηση εξωτερικού που πάει καλά. Και μια κυβέρνηση εσωτερικού που πάει χάλια. Οι δύο κυβερνήσεις είναι σαν τους σιαμαίους. Μισούνται αλλά δεν μπορούν να απαλλαγούν η μία από την άλλη.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Νίκος Χριστοδουλάκης είναι εξ αυτών που μετέχουν και στις δύο κυβερνήσεις, έχοντας αντίστοιχες επιδόσεις. Στο εξωτερικό, ο Χριστοδουλάκης κινείται με ευρωπαϊκό αέρα μεταξύ ECOFIN και Γιουρογκρούπ, εισπράττοντας τα εύσημα των συνήθως ξινών «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ο υπουργός Οικονομίας έλαμψε το περασμένο Σαββατοκύριακο ως οικοδεσπότης του Τζέιμς Γούλφενσον της Διεθνούς Τράπεζας.

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΟΜΩΣ; Εδώ ο Χριστοδουλάκης βλέπει στο τερματικό, που έχει στο γραφείο του, τη Σοφοκλέους να πέφτει. Και παρακολουθεί τον πληθωρισμό να ανεβαίνει. Η διεθνής συγκυρία μυρίζει ύφεση, ο πόλεμος του Ιράκ είναι θέμα ημερών και το πετρέλαιο έχει πάρει την ανιούσα, νοσταλγώντας τις παλιές καλές εποχές των ενεργειακών κρίσεων.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ο Χριστοδουλάκης; Πηγαινοέρχεται στο Μαξίμου για συσκέψεις με τον Κώστα Σημίτη και κάνει δηλώσεις χαμογελαστός. Ο υπουργός Οικονομίας γνωρίζει πως η οικονομία είναι κλίμα. Και πως μια λάθος δήλωση πληρώνεται ακριβά. Όπως όλοι οι οικονομολόγοι, ο Χριστοδουλάκης θυμάται τι μπάχαλο προκάλεσε ο Τζίμι Κάρτερ το 1979 με τον περίφημο λόγο του για την «εθνική αδιαθεσία» των ΗΠΑ. Αντί να συνετίσει τους Αμερικανούς, δημιούργησε ουρές στα βενζινάδικα και ύφεση.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ για την αδιαθεσία της ελληνικής οικονομίας έρχεται σε διπλή δόση. Διπλό όχι σε λαϊκίστικες παροχές ή περικοπές σοκ. Διπλό ναι σε διαρθρωτικές αλλαγές και ανάπτυξη. Θα τα ξαναπεί και σήμερα στους σιαμαίους του Υπουργικού Συμβουλίου, που δεν χωνεύονται, ξέρουν όμως πως χωρίς την οικονομία, εκλογές δεν κερδίζονται.