Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αγιογραφιες - ο πόλεμος της ντομάτας :: 12-03-2003) 

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Ο πόλεμος της ντομάτας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ δεν τρώει ντομάτες. Το διεμήνυσαν διακριτικά οι επιτελείς του στις συνεννοήσεις με το Μέγαρο Μαξίμου πριν έρθει στην Αθήνα. Από κοντά, ο έβδομος γραμματέας του ΟΗΕ εντυπωσιάζει με το χαμηλό του ύψος, αλλά και τον χαμηλό τόνο φωνής. Είναι το είδος του ανθρώπου που δεν εκνευρίζεται ποτέ. Ακόμη και προχθές στη Χάγη, το άγονο φινάλε του Κυπριακού δεν φάνηκε να επηρεάζει την ψυχολογία του.

Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ, γόνος της αριστοκρατίας φυλάρχων της Γκάνας, είναι οπαδός του ορθού λόγου. Η προσέγγισή του στις διεθνείς σχέσεις είναι καρτεσιανή. Ντυμένος στην τρίχα, περιστοιχίζεται από πολυεθνικό καστ - Κινέζων, Βρετανών ή Περουβιανών - γραφειοκρατών του ΟΗΕ. Επί μισόν αιώνα και βάλε, ο Οργανισμός έχει συσσωρευμένη διεθνή δύναμη και πιστοποιημένη αδυναμία επιβολής. Είναι η μοίρα των μεσολαβητών.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ το Ιράκ, ο Ανάν επικαλείται τα πορίσματα τού υφισταμένου του Μπλιξ. Ωστόσο, ο Μπους έχει χάσει την υπομονή του με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και τις διαδικασίες γενικώς. Κάθε μέρα που περνάει, οι ΗΠΑ πληρώνουν όλο και μεγαλύτερο λογαριασμό για τα στρατεύματά τους στον Κόλπο.

Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ τα γνωρίζει όλα αυτά. Άνθρωπος λογικός, θεωρεί τον πόλεμο υπόθεση ημερών. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας δήλωσε στη Χάγη ότι η αμερικανική στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ, χωρίς ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, «αντιτίθεται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΑ κουβέντα από άνθρωπο χαμηλότονο. Σημαίνει πως επιτιθέμενοι μονομερώς κατά της Βαγδάτης, οι Αμερικανοί ξηλώνουν το μεταπολεμικό οικοδόμημα των διεθνών σχέσεων. Ο Ανάν δεν έχει τη δύναμη να τους εμποδίσει. Τους εκθέτει όμως με τη στάση του. Η ειρωνεία είναι πως εθεωρείτο άνθρωπος των Αγγλοαμερικανών. Τελικά, ήταν άνθρωπος του ΟΗΕ.