Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αιχμες - οι... δημόσιες σχέσεις του αμερικανού προέδρου :: 26-02-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Οι… δημόσιες σχέσεις του Αμερικανού Προέδρου

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Το τηλεφώνημα του κ. Μπους στον κ. Σημίτη εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Αμερικανού Προέδρου για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης διεθνούς υποστήριξης λίγο πριν από την "σύγκρουση των ισχυρών" στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Ταυτόχρονα, προσφέρει τη δική του στήριξη, πολιτική ή οικονομική, ανάλογα με την περίπτωση.

Γι' αυτόν τον σκοπό τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Μπους έχει επικοινωνήσει με δεκάδες ηγέτες. Οι πολύ στενοί σύμμαχοι και φίλοι έχουν τύχει "ιδιαίτερου χειρισμού". Οι κ.κ. Μπλερ και Αθνάρ έχουν επανειλημμένα προσκληθεί στις ΗΠΑ. Πριν από λίγες ημέρες ο Ισπανός Πρωθυπουργός φιλοξενήθηκε στο ράντσο του Αμερικανού Προέδρου στο Τέξας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Γιακίς δείπνησε στο σπίτι του Κόλιν Πάουελ και έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Χθες, ο κ. Μπους υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, η οποία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας. Το είδος της επαφής εξαρτάται από τον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η κάθε χώρα στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Αυτή τη στιγμή ο Αμερικανός Πρόεδρος μετρά τους ηγέτες που αγνοούν το πολιτικό κόστος για να είναι "μαζί" του, και θα είναι έτοιμος να τους "βοηθήσει" όταν τον χρειασθούν.

Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στους "ένθερμους υποστηρικτές", καθώς οι θέσεις της κλίνουν περισσότερο προς τον γαλλογερμανικό άξονα παρά την άτυπη συμμαχία Βρετανίας, Ιταλίας, Ισπανίας που στηρίζει τις ΗΠΑ. Όμως, ο Λευκός Οίκος, θεωρεί ότι η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα, επιχειρεί όχι μόνο να γεφυρώσει τις ενδοευρωπαϊκές διαφορές, αλλά και να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού με πρωταγωνιστή τον κ. Παπανδρέου. Και υπό αυτή την έννοια μπορεί να διαδραματίσει χρήσιμο ρόλο, όχι μόνο πριν αλλά και μετά τον πόλεμο.