Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αιχμες - στις καλένδες :: 24-02-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Στις καλένδες

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Το Κυπριακό παραπέμπεται στις καλένδες. Παρά την αισιοδοξία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση, ο Ντενκτάς δεν δείχνει διάθεση συναίνεσης και στην Άγκυρα δεν έχουν καταλήξει, αν θέλουν να τον πιέσουν ή όχι.

Αυτή η εξέλιξη δεν ενοχλεί την νέα πολιτική ηγεσία της Κύπρου, που δεν επείγεται μεν να βάλει την υπογραφή της στο σχέδιο, δεν θα ήθελε όμως να χρεωθεί την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Στη Λευκωσία εκτιμούν πως η διαμάχη ανάμεσα στο κατεστημένο και τον Ερντογάν θα έχει διάρκεια. Όσο το τοπίο παραμένει θολό κερδίζουν πολύτιμο χρόνο για την υλοποίηση του θεωρούμενου ως "καλύτερου δυνατού σεναρίου" από την ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη: Να υπογραφεί η επίσημη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την αποδοχή οποιασδήποτε λύσης.

Αυτό το σενάριο όμως έχει ένα αγκάθι. Η κρίση στο Ιράκ προκαλεί ήδη σοβαρές τριβές ανάμεσα στα παλιά και τα νέα μέλη της Ένωσης, τριβές που μάλλον θα ενταθούν αν ξεκινήσει ο πόλεμος. Με την Ανατολική Ευρώπη σε ρόλο "αποδιοπομπαίου τράγου" και το Κυπριακό ανοικτό όμως, όλα είναι ανοικτά σε σχέση με την επικύρωση της διεύρυνσης από τα εθνικά Κοινοβούλια. Αυτό ακριβώς φοβάται η Αθήνα, που θα ήθελε λύση το ταχύτερο δυνατόν, χωρίς όμως να χρεωθεί ότι πιέζει τους Κυπρίους να την αποδεχθούν.