Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( "ακουμπάνε" τον μπιν λάντεν :: 07-03-2003) 

"Ακουμπάνε" τον Μπιν Λάντεν

Ο διευθυντής της CΙΑ Τζορτζ Τένετ έσπευσε στο Πακιστάν

Στα ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν φαίνεται να βρίσκονται οι αμερικανικές και οι πακιστανικές αρχές. Πληροφορίες από πηγές των δύο πλευρών αναφέρουν ότι ο κλοιός γύρω από τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα σφίγγει ασφυκτικά.

Ο Σέιχ Μοχάμεντ, Νο 3 της Αλ Κάιντα

Συνέτεινε σ' αυτό η σύλληψη, το περασμένο Σάββατο, του Νο3 της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, στο Ραουαλπίντι του Πακιστάν. Ο Μοχάμεντ, που βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών αρχών και ανακρίνεται, εκτιμάται ότι αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τις κινήσεις του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον οποίο μάλιστα φέρεται να συνάντησε τον Φεβρουάριο στο Πακιστάν. "Δεν υπάρχει αμφιβολία αυτή τη στιγμή ότι ο Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός και είναι καλά. Έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι είναι ζωντανός και βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή", δήλωσε αξιωματούχος της πακιστανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τους "Νιου Γιορκ Τάιμς". Ωστόσο, ο υπουργός πληροφοριών του Πακιστάν, Σέιχ Ρασίντ Άχμεντ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι, παρά τα όσα κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψη του Μοχάμεντ (έγγραφα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δισκέτες), δεν επιβεβαιώνεται πως ο Λάντεν και ο Μοχάμεντ συναντήθηκαν πρόσφατα. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να βρέθηκαν οι δύο σε επαφή με άλλον τρόπο: "Σήμερα, για να έρθεις σε επαφή με κάποιον δεν χρειάζεται να τον δεις προσωπικά", είπε χαρακτηριστικά.

Στο Πακιστάν έσπευσε και ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ, ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ και τον συνεχάρη για τη σύλληψη του Μοχάμεντ.

Όπως, εξάλλου, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, οι πακιστανικές και οι αμερικανικές αρχές έχουν πλέον "μια πολύ καλή ιδέα για την περιοχή όπου βρίσκεται ο Λάντεν" στο Βελουχιστάν, στα σύνορα ανάμεσα στο Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, και πιστεύουν ότι σύντομα θα τον συλλάβουν. Το ίδιο δίκτυο μετέδωσε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό του ηγέτη της Αλ Κάιντα προχωρούν πλέον πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην κατοχή του Μοχάμεντ, ο οποίος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, βρέθηκαν επιστολές του Λάντεν. "Αυτά που βρήκαμε ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι θα τον συλλάβουμε", ανέφερε δημοσιογράφος του δικτύου, επικαλούμενος αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Παρά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Λευκός Οίκος επίσημα αρνείται τις "φήμες" που κυκλοφορούν και στην Ουάσιγκτον και θέλουν να επίκειται σύλληψη του Λάντεν.