Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( πρόσωπα - είσοδος στην πολιτική :: 10-01-2003) 

ΑΝΝΑ ΜΠΟΤΕΓΙΑ

Πρόσωπα Είσοδος στην πολιτική

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η πρωθυπουργία του πλησιάζει στο τέλος της, αλλά ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ δεν φοβάται για την κληρονομιά του.

Άννα Μποτέγια. Μετά τις γυναίκες ταυρομάχους, η Ισπανία θα αποκτήσει άραγε και γυναίκα πρωθυπουργό;

Η σύζυγός του, η Άννα Μποτέγια, ανακοίνωσε χθες πως θα είναι υποψήφια του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου για μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης. Στόχος της είναι, διευκρίνισε, να αναλάβει τη διαχείριση των κοινωνικών θεμάτων. Είχε προαναγγείλει την απόφασή της τον Νοέμβριο και χθες σχεδόν όλες οι ισπανικές εφημερίδες είχαν πρωτοσέλιδο θέμα την επικείμενη ανακοίνωσή της για την κάθοδό της στον πολιτικό στίβο. Πολλοί πιστεύουν πως θα είναι υποψήφια για τη διαδοχή του συζύγου της στην πρωθυπουργία, το 2004, και οι θαυμαστές της λένε πως σε λίγο ο Αθνάρ θα περιγράφεται και πάλι στις τάξεις του PP ως "αυτός ο μυστακοφόρος κύριος που είναι παντρεμένος με την Άννα Μποτέγια". "Έχουμε γυναίκες ταυρομάχους, καιρός να αποκτήσουμε και γυναίκα πρωθυπουργό", σχολίασε στέλεχος του PP.

Η Μποτέγια, η οποία είναι γνωστή με το πατρικό της όνομα κατά το ισπανικό έθιμο, είναι ο στενότερος σύμβουλος του συζύγου της και στυλοβάτης των προεκλογικών εκστρατειών του από το 1993. Πιο φωτογενής και χαρισματική από εκείνον, έχει επιβάλει την παρουσία της πρωθυπουργικής συζύγου στη δημόσια ζωή σε σημείο που λέγεται ότι έχει ενοχλήσει την πρώτη κυρία της Ισπανίας, τη βασίλισσα Σοφία. Για τον γάμο της θυγατέρας της, τον περασμένο Σεπτέμβριο, συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη πολιτικοί και μεγιστάνες απ' όλο τον κόσμο.

Πρώην δημόσιος υπάλληλος με πτυχίο στα Νομικά, η Μποτέγια είναι μέλος του PP εδώ και 21 χρόνια, περισσότερο απ' ό,τι ο Αθνάρ, αλλά ουδέποτε κατείχε δημόσιο αξίωμα. Το ζεύγος έχει τρία παιδιά - τα δύο ενήλικα. Οι υποστηρικτές της υπογραμμίζουν πως είναι πιο εξωστρεφής από τον σύζυγό της - τη χαρακτηρίζουν "το ανθρώπινο πρόσωπο του ζευγαριού" - και πως θα προσελκύσει ψηφοφόρους στο PP. "Είναι ένα ατού μας, μια γεννημένη πολιτικός", δήλωσε ένας πρώην υπουργός στην "Ελ Παΐς". Οι επικριτές της επισημαίνουν πως προέρχεται από ένα υπερσυντηρητικό καθολικό περιβάλλον, σχετίζεται με την αντιδραστική θρησκευτική οργάνωση Opus Dei και είναι υπερβολικά συντηρητική. Διακόπτει τις σχέσεις με οποιονδήποτε στο περιβάλλον της τολμήσει να καταφύγει στο διαζύγιο και είναι κατηγορηματικά αντίθετη στις αμβλώσεις και στην υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια - ένα περιοδικό για γκέι την έχει χαρακτηρίσει "φαλλοκράτισσα". Αριστερά κόμματα και φεμινιστικές οργανώσεις υπενθυμίζουν την υποστήριξη που προσέφερε στον Ισμαήλ Αλβάρες, τον πρώτο Ισπανό πολιτικό που καταδικάστηκε πέρυσι για σεξουαλική παρενόχληση. Παραιτήθηκε από δήμαρχος της πόλης Πονφεράντα και η Μποτέγια εγκωμίασε την "άψογη συμπεριφορά" του χωρίς ούτε μια λέξη συμπάθειας για το θύμα του.