Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( φορολογικός κλοιός στις καταθέσεις εξωτερικού :: 23-01-2003) 

Φορολογικός κλοιός στις καταθέσεις εξωτερικού

Χριστοδουλάκης: Πιθανός ο επαναπατρισμός κεφαλαίων

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Διευρύνει τα περιθώρια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής η συμφωνία που επετεύχθη προχθές στις Βρυξέλλες για απόδοση φόρων από τόκους "ξενιτεμένων" καταθέσεων.

Κλοιό στις καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες του εξωτερικού στήνει η Εφορία, καθώς η Οδηγία για τη φορολογία των αποταμιεύσεων που υιοθέτησαν προχθές οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει στα 12 από τα 15 κράτη-μέλη να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες για τις καταθέσεις των μη μονίμων κατοίκων τους και στις χώρες του "φορολογικού απορρήτου" να αποδίδουν τουλάχιστον φόρο, έστω και χωρίς… ονοματεπώνυμο του καταθέτη. Οι βρετανικές αρχές θα είναι υποχρεωμένες από 1/1/2004 να ενημερώνουν τις ελληνικές για τις καταθέσεις Ελλήνων σε βρετανικές τράπεζες, έτσι ώστε να φορολογούνται ανάλογα, με βάση το φορολογικό σύστημα που ισχύει στην Ελλάδα. Το ίδια θα πρέπει να κάνουν οι ελληνικές αρχές για τις καταθέσεις Βρετανών, Γάλλων και όλων των μονίμων κατοίκων άλλων χωρών, που ενδεχομένως υπάρχουν σε ελληνικές τράπεζες. "Θα δυσκολέψει η φοροδιαφυγή" είπε ο υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, σχολιάζοντας τη συμφωνία στην οποία κατέληξε προχθές το πρώτο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ελληνικής προεδρίας, έπειτα από 14 χρόνια διαβουλεύσεων.

"Το ύψος των καταθέσεων, μάλιστα", πρόσθεσε, "μπορεί να κινεί το ενδιαφέρον των φορολογικών αρχών" για ευρύτερες έρευνες ως προς το εισόδημα των καταθετών.

Τραπεζικό απόρρητο

Το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών θα εφαρμοσθεί - από 1/1/2004 - μεταξύ των 12, από τα 15, κρατών-μελών. Τα άλλα 3, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία, θα επιβάλουν τα ίδια φόρο στους τόκους από τις αποταμιεύσεις των κατοίκων άλλων χωρών και θα αποδίδουν το 75% αυτού του φόρου στη χώρα προέλευσης, χωρίς να αποκαλύπτουν τα ονόματα των καταθετών. Έτσι, θα μπορέσουν να διατηρήσουν το καθεστώς του τραπεζικού απορρήτου, χάρη στο οποίο έχουν συγκεντρώσει πολλά κεφάλαια στο έδαφός τους. Το ίδιο καθεστώς με τις 3 αυτές χώρες έχει σε μεγάλο βαθμό συμφωνήσει να εφαρμόσει και η Ελβετία.

Επαναπατρισμός

Ο φορολογικός συντελεστής που θα επιβάλουν οι 3 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες δεν θα εφαρμοσθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και η Ελβετία είναι το 15% για τα τρία πρώτα χρόνια από 1/1/2004, το 20% από 1/1/2007 και το 35% από 1/1/2010. Με τον τελευταίο αυτό φορολογικό συντελεστή δύσκολα θα μπορούν να χαρακτηρισθούν πλέον ως "φορολογικοί παράδεισοι".

Γι' αυτό, ο κ. Χριστοδουλάκης εκτιμά ότι η υιοθέτηση της Οδηγίας ενδέχεται να οδηγήσει σε επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα. Πάντως, οι εκτιμήσεις για το ύψος των κεφαλαίων που μπορεί να επαναπατρισθούν είναι μετριοπαθείς, αφού τα περιορίζουν στα 40-50 δισ., την ώρα που υπάρχουν υπολογισμοί σύμφωνα με τους οποίους τα ελληνικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην Ελβετία και στους άλλους φορολογικούς παραδείσους φτάνουν τα 10 τρισ. δραχμές.