Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( πράσινο φως για τα λαϊκά έντοκα :: 02-01-2003) 

Πράσινο φως για τα λαϊκά έντοκα

Το επιτόκιο θα ξεπερνά τον πληθωρισμό κατά 0,5% ή 1%

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Μποναμά για χιλιάδες μικροαποταμιευτές που βλέπουν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζει την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ (1,7 τρισ. δραχμές), τα οποία θα διαθέσει άμεσα στο κοινό, μέσω των ΔΟΥ (Εφορίες) και των υποκαταστημάτων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Κάθε αποταμιευτής θα δικαιούται να αγοράσει έντοκα γραμμάτια αξίας που δεν θα ξεπερνά τα 5.900-8.800 ευρώ (2-3 εκατ. δραχμές). Η διάρκεια των τίτλων θα είναι εξάμηνη ή ετήσια.

Το ελκυστικό στοιχείο της έκδοσης θα είναι το επιτόκιο, το οποίο θα ξεπερνά τον πληθωρισμό κατά 0,5% ή κατά 1%, αν αποφασισθεί να είναι φορολογημένοι οι τίτλοι. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό θα σήμαινε ότι η ετήσια απόδοση των εντόκων γραμματίων θα ήταν 4,1%-4,6%.

Μάρτιο η έκδοση

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια παραλλαγή της ιδέας των λαϊκών ομολόγων, που είχε κυκλοφορήσει το υπουργείο Οικονομίας πριν από λίγες ημέρες. Αντί ομολόγων, αποφασίσθηκε τελικά, έπειτα από διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα, να προωθηθούν τα λαϊκά έντοκα γραμμάτια. Το πράσινο φως για την έκδοση των εντόκων έδωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Η συγκεκριμένη έκδοση των εντόκων γραμματίων θα είναι πράγματι λαϊκή, αφού με τα όρια που αποφασίσθηκαν θα μπορέσουν να επωφεληθούν εκατοντάδες χιλιάδες μικροαποταμιευτές. Συγκεκριμένα, αν αποφασισθεί να ισχύσει το όριο των 8.800 ευρώ ανά αποταμιευτή, θα μπορέσουν να προμηθευθούν έντοκα γραμμάτια περίπου 570.000 αποταμιευτές. Με το χαμηλότερο όριο των 5.900 ευρώ, θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν 735.000 αποταμιευτές.

Επίσης, η μικρή σχετικά διάρκεια των τίτλων διευκολύνει τους μικρούς αποταμιευτές, οι οποίοι δεν θα επέλεγαν εύκολα μια λύση μακροχρόνιας απόδοσης, όσο υψηλή και αν ήταν αυτή. Με άλλα λόγια, τα ομόλογα πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας, που ήταν η αρχική σκέψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα προσέφεραν λύση στο πρόβλημα του κόσμου που θέλει όχι μόνο μια εγγυημένη καλή απόδοση, αλλά και δυνατότητα να την εισπράξει στο ορατό μέλλον.

Η ιδέα των λαϊκών ομολόγων που εξελίχθηκε σε λαϊκά έντοκα γραμμάτια συνάντησε στην αρχή την έντονη αντίδραση των τραπεζών, οι οποίες φοβήθηκαν ότι θα έχαναν πελάτες από τις καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Οι ίδιες δεν ήταν σε θέση να προσφέρουν τόσο υψηλές αποδόσεις χωρίς ρίσκο. Τελικά, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες συμφώνησαν στη λύση που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, αφού διαπίστωσαν ότι το συνολικό ποσό της έκδοσης, των 5 δισ. ευρώ, δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να τις απειλεί. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες ετοιμάζουν δικά τους επενδυτικά προϊόντα σχετικά υψηλών αποδόσεων.