Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( πάρκο πληροφορικής :: 21-03-2003) 

Πάρκο πληροφορικής

Πάνω από 150 επιχειρήσεις θα εγκατασταθούν σε έκταση 451 στρεμμάτων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΕΡΕΣ

Πάνω από 150 ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας (τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής) θα βρεθούν έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια στο τεχνολογικό πάρκο Ακρόπολις, στα Κιούρκα.

Στη μικρή πολιτεία της νέας τεχνολογίας θα εγκατασταθούν περίπου 6.000 στελέχη των εταιρειών συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα απασχοληθούν στις υποστηρικτικές δραστηριότητες.

Το πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 451 στρεμμάτων, σε ακίνητο που ανήκει στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής και βρίσκεται στα Κιούρκα της Αττικής.

Για την απόκτηση της συγκεκριμένης έκτασης υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Το τίμημα έχει καθοριστεί στα 7 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν οι τελικές υπογραφές.

Επένδυση 145 εκατ. ευρώ

Η δημιουργία της ελληνικής Silicon Valley αποτελεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, η ολοκλήρωση του οποίου θα απαιτήσει κεφάλαια ύψους 145 εκατ. ευρώ.

«Έργο εθνικής εμβέλειας» το χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της εταιρείας Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας Τεχνόπολις Ακρόπολις, κ. Αχιλλέας Χατζηνίκος, ο οποίος και εξηγεί τους λόγους: «Με τη δημιουργία τού πάρκου όλες οι ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας θα βρίσκονται δίπλα - δίπλα, γεγονός που θα κάνει πιο εύκολες τις μεταξύ τους συνεργασίες και συμμαχίες, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί και ο διεθνής προσανατολισμός τους.»

Παραγωγή και έρευνα

Μάλιστα, στους στόχους της εταιρείας είναι να προσελκύσει με την εγκατάσταση στο πάρκο και εταιρείες από γειτονικές χώρες αλλά και πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. «Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε το πάρκο σε κόμβο παραγωγής και έρευνας προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», επισημαίνει ο πρόεδρος της Τεχνόπολις Ακρόπολις Α.Ε.

Το μέγεθος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν μέχρι και την ολοκλήρωση της επένδυσης φαίνεται ότι δεν φοβίζει τη διοίκηση της εταιρείας. Ένα σημαντικό μέρος από αυτά θα προέλθει από τα ίδια κεφάλαια των 139 εταιρειών-μετόχων της εταιρείας, ένα άλλο μέρος από τα ενοίκια τα οποία θα πληρώνουν οι εταιρείες που δεν είναι μέτοχοι αλλά θα θελήσουν να εγκατασταθούν στο πάρκο, ενώ τα υπόλοιπα από τραπεζικό δανεισμό και κρατικές επιχορηγήσεις.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας να αποκτήσουν το δικό τους πάρκο είναι και η υπερκάλυψη σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της περίπου κατά 15.000.000 ευρώ.

Το πάρκο θα είναι μια μικρή πόλη, η οποία, εκτός από τις κτιριακές εγκαταστάσεις των εταιρειών, θα διαθέτει χώρους εστίασης, αναψυχής και άθλησης, ακόμη και παιδικό σταθμό, αλλά και συνεδριακούς χώρους.

Το 90%, πάντως, της έκτασης θα είναι χώρος πρασίνου και μόνο στο υπόλοιπο 10% θα αναπτυχθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις.