Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ελλείμματα πολέμου :: 21-03-2003) 

Ελλείμματα πολέμου

Χαλαρώνει το Σύμφωνο Σταθερότητας λόγω κρίσης

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Τα ελλείμματα του πολέμου δεν θα υπολογισθούν για να επιβληθούν κυρώσεις εις βάρος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Πέδρο Σόλμπες.

Αποδεκτά θεωρεί τα δημοσιονομικά ελλείμματα που θα προκληθούν λόγω πολέμου ο Επίτροπος κ. Πέδρο Σόλμπες (εδώ, στο περιθώριο του χθεσινού ευρωπαϊκού συμβουλίου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου και την Αυστριακή ομόλογό του κ. Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ)

Οι χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Σόλμπες έδωσαν λαβή για νέα σχόλια περί εγκατάλειψης των αυστηρών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, ο Ισπανός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων διευκρίνισε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είναι σαφώς μια «εξαιρετική κατάσταση», όπως αυτές που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σε τέτοιες καταστάσεις, το Σύμφωνο επιτρέπει να παραβιάζεται το όριο του 3% στα δημοσιονομικά ελλείμματα, χωρίς να επιβάλλονται κυρώσεις.

Το πετρέλαιο

Η επίπτωση του πολέμου θα υπολογισθεί με βάση π.χ. ενδεχόμενες δαπάνες που θα προκαλέσει, καθώς και την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης.

Ο κ. Σόλμπες είπε ότι η βασική αρνητική επίπτωση του πολέμου θα είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το πολύ.

Βεβαίως, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, αν οι υψηλές τιμές διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί και η πιθανότητα της ύφεσης.

Όμως, αυτό δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.

Εξάλλου, ο κ. Σόλμπες κάλεσε τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για δημοσιονομική πειθαρχία.

Η ελαστική ερμηνεία

Εν τω μεταξύ, το ευρωπαϊκό συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα, μεταξύ άλλων, την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών για την «ελαστική ερμηνεία» του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η απόφαση αυτή βασίσθηκε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του περασμένου Νοεμβρίου, η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα των έντονων αμφισβητήσεων του Συμφώνου από ορισμένα κράτη-μέλη, με πρώτη τη Γαλλία.

Στην «ερμηνευτική» αυτή απόφαση επιβεβαιώνεται μεν η σημασία της τήρησης του ορίου του 3% του ΑΕΠ στο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά δίνεται η δυνατότητα «ευελιξίας» σε περίπτωση που η μακροπρόθεσμη τάση των ελλειμμάτων είναι μηδενική.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, απαιτείται να μειώνεται κατά 0,5% του ΑΕΠ ετησίως το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα…

Η ευελιξία («ελαστική ερμηνεία» του Συμφώνου) γίνεται δεκτή μόνο σε χώρες με χαμηλό δημόσιο χρέος.

Αντίθετα, στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, επιβάλλεται η επιπλέον υποχρέωση ενός «ικανοποιητικού ρυθμού μείωσης του χρέους».

Η διατύπωση αυτή ήταν μάλιστα αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων εκ μέρους των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος. Κι αυτό γιατί η Κομισιόν ήθελε να ποσοτικοποιηθεί ο όρος «ικανοποιητικός ρυθμός μείωσης του δημοσίου χρέους».

Ακόμη και με αυτή τη χαλαρότερη διατύπωση, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει ταχύτερο ρυθμό μείωσης του δημοσίου χρέους.

Οπωσδήποτε, δεν εντάσσεται στην κατηγορία των χωρών στις οποίες θα επιτραπεί να ξεπεράσουν το όριο του 3% στο δημοσιονομικό τους έλλειμμα σε περιόδους ύφεσης.