Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( χτυπούν κερδοσκόποι :: 19-03-2003) 

Χτυπούν κερδοσκόποι

Σε εισαγωγείς - βιομηχανίες ρίχνει ευθύνες η κυβέρνηση

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται από χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που στήνει τη «γραμμή αμύνης» της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ακρίβειας.

Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής χθες πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Χριστοδουλάκη και Ανάπτυξης κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά και μεταξύ των επιτελών του υπουργείου Οικονομίας. Αντικείμενο των συσκέψεων ήταν η εφαρμογή των μέτρων κατά του πληθωρισμού, για την τόνωση του τουρισμού και την επιτάχυνση του Γ' ΚΠΣ, ώστε να στηριχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στο μέτωπο της απασχόλησης.

Ανατιμητικές τάσεις

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Α. Φωτιάδη, του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Χ. Θεοδώρου, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Κανελλόπουλου και του ειδικού γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Δ. Μπατζελή διαπιστώθηκε ότι παρατηρούνται ανατιμητικές τάσεις σε τομείς όπως τα τρόφιμα, τα αγροτικά προϊόντα και η εστίαση, καθώς και ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές των προϊόντων στις λαϊκές αγορές δεν διαφέρουν σημαντικά από τις τιμές των συνοικιακών καταστημάτων.

Φαινόμενα κερδοσκοπίας

Μάλιστα, με χθεσινές του δηλώσεις, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Θεοδώρου ανέφερε ότι παρατηρούνται ανατιμήσεις από εισαγωγείς και βιομηχανίες σε τρόφιμα και άλλα βασικά είδη κατανάλωσης, ενώ έκανε λόγο και για φαινόμενα κερδοσκοπίας. Τόνισε ότι:

* Γίνονται εισαγωγές σε χαμηλές τιμές που μετατρέπονται σε «φούσκα» για την κατανάλωση.

* Υπάρχουν βιομηχανικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές με δηλώσεις τους για αυξήσεις σε είδη διατροφής.

Πρέπει «να προσέξουν πάρα πολύ» όλοι αυτοί, τόνισε με έμφαση ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς σε δηλώσεις παραγόντων του ΣΕΒ για το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων στην αγορά.

Στα πλαίσια αυτά αποφασίσθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και κυρίως στους κλάδους τροφίμων (κυρίως οπωρολαχανικών) και εστίασης με στόχο τη συγκράτηση των αυξήσεων, αλλά και την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και της φοροδιαφυγής. Από κόσκινο θα περνούν οι επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια των ελέγχων διαπιστώνεται ότι παρουσιάζουν περιθώριο κέρδους, με βάση τα τιμολόγια αγοράς και τις λιανικές τιμές πώλησης, που ξεπερνά το 25%.

Πετρέλαιο από Ρωσία

Ο κ. Θεοδώρου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι έχει γίνει προσπάθεια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης έλλειψης πετρελαίου στην αγορά. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, από το καλοκαίρι, το 60% του εφοδιασμού της χώρας σε πετρέλαιο γίνεται από τη Ρωσία και το 40% από τις χώρες του ΟΠΕΚ. Παλαιότερα, το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών αναγκών της χώρας καλυπτόταν από τον ΟΠΕΚ.

Στη σύσκεψη μεταξύ του κ. Χριστοδουλάκη και του κ. Τσοχατζόπουλου συμφωνήθηκε, εξάλλου, να ξεκινήσει η εκστρατεία για την προσέλκυση τουριστών αμέσως μόλις διαφανεί η λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλάκης επέμεινε πως ο στόχος για εισροές 400 εκατ. ευρώ τον μήνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για επιτάχυνση του Γ' ΚΠΣ είναι εφικτός.

* Πάντως, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και ότι έστω και την υστάτη ώρα «χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού και αποτελεσματική εποπτεία στην αγορά καυσίμων, ώστε να εξασφαλισθεί η επάρκεια και να αποφευχθεί η κερδοσκοπία».