Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ο άγνωστος πόλεμος για τις πετρελαιοπηγές του ιράκ :: 17-03-2003) 

Ο άγνωστος πόλεμος για τις πετρελαιοπηγές του Ιράκ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μπορεί μια ένοπλη σύγκρουση στο Ιράκ να μην έχει αρχίσει ακόμη, όπως φοβούνται πολλοί ότι τελικά θα γίνει, αλλά στα παρασκήνια πραγματοποιείται ήδη ένας άλλος πόλεμος, ο οποίος μπορεί να μη γίνεται με όπλα, αλλά είναι το ίδιο αδυσώπητος για όλες τις πλευρές που παίρνουν μέρος.

Ο πόλεμος αυτός πραγματοποιείται ήδη μεταξύ των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες θέλουν να κερδίσουν μερίδιο στο «φιλέτο» τόσο της εκμετάλλευσης των πλουσιότατων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιράκ όσο και της συντήρησης των υπαρχόντων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Εταιρείες διεκδικούν…

Οι εταιρείες αυτές είναι κυρίως ευρωπαϊκές, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια διατηρούσαν επαφές με το καθεστώς της Βαγδάτης, αλλά και εταιρείες από τη Ρωσία και την Κίνα.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη βρετανική «The Independent», για την TotalFinaElf, τη Shell και τη ΒΡ, οι οποίες προσπαθούν να εξασφαλίσουν από τώρα δικαιώματα εκμετάλλευσης συγκεκριμένων πετρελαιοπηγών.

Αντίθετα, στάση αναμονής τηρούν οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες όπως είναι ChevronTexaco, η ConocoPhillips και η ExxonMobil, οι οποίες από το 1992, που επιβλήθηκε το εμπάργκο στο Ιράκ, βρέθηκαν έξω από το «παιχνίδι» των συμφωνιών για την εκμετάλλευση του μαύρου χρυσού, λόγω της στάσης που κράτησε η Βαγδάτη.

Οι εταιρείες αυτές βασίζουν τις ελπίδες τους σε μια αλλαγή της διακυβέρνησης στο Ιράκ, που θα εκτιμάται ότι θα επιτρέψει μεγαλύτερη διασφάλιση αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή.

Στα πρόθυρα συμφωνιών

Η TotalFinaElf έχει ξεκινήσει τις επαφές με τη Βαγδάτη από τα τέλη της δεκαετίας του '90, χωρίς όμως να έχει υπογράψει ακόμη κάποια δεσμευτική συμφωνία.

Η γαλλική εταιρεία, όμως, εκτιμάται ότι θα επιθυμούσε να λάβει μέρος στην εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών στις περιοχές Majnoon και Bin Omer.

Την ίδια στιγμή στελέχη της αγγλο-ολλανδικής Shell επισκέπτονται το τελευταίο διάστημα τακτικά τη Βαγδάτη, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των πετρελαιοπηγών στο Rattawi, ενώ η βρετανική ΒΡ ενδιαφέρεται για τις πετρελαιοπηγές στη Halfaya.

Φθηνή εξόρυξη

Το ιρακινό πετρέλαιο σαγηνεύει τις πετρελαϊκές εταιρείες όχι μόνο γιατί είναι άφθονο, αλλά και επειδή είναι πολύ φθηνό στην εξόρυξη. Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος εξόρυξης ιρακινού πετρελαίου φτάνει το ένα δολάριο το βαρέλι, ενώ - για σύγκριση - το κόστος εξόρυξης πετρελαίου από τη Βόρειο Θάλασσα φτάνει τα 11 δολάρια το βαρέλι. Εξάλλου, τα αποθέματα ιρακινού πετρελαίου είναι τεράστια και συναγωνίζονται ευθέως τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μετριοπαθείς εκτιμήσεις φέρνουν τα αποθέματα του ιρακινού πετρελαίου στα 115 δισεκατομμύρια βαρέλια, ενώ με βάση άλλους υπολογισμούς τα αποθέματα αυτά μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα 200 δισ. βαρέλια. Τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας εκτιμάται ότι φτάνουν τα 265 δισ. δολάρια.