Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ευεξία στην αγορά χρωμάτων :: 17-03-2003) 

Ευεξία στην αγορά χρωμάτων

207 εκατομμύρια ευρώ ο ετήσιος τζίρος σε οικοδομή - επιπλοποιία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΕΡΕΣ

Πάνω από 40 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην παραγωγή χρωμάτων οικοδομών, καλύπτοντας περίπου το 90% της εγχώριας ζήτησης.

Ο μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου αυτού αλλά και η «οικονομική τους υγεία» δεν είναι βέβαια τυχαία: Οφείλεται στη «σχέση αγάπης» που έχουν οι Έλληνες με τον χώρο κατοικίας τους τον οποίο εξωραΐζουν (βάφουν) κάθε τρία χρόνια κατά μέσον όρο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ICAP, οι δαπάνες πού πληρώνουμε για υλικά συντήρησης της κατοικίας μας ανέρχονται σε μηνιαία βάση περίπου στα 14 ευρώ.

Για το 2001 οι δαπάνες για χρώματα και βερνίκια οικοδομής και επιπλοποιίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ανήλθαν στα 207 εκατομμύρια ευρώ.

Αντέχουν οι ελληνικές

Τη «μερίδα του λέοντος» από το ποσόν αυτό πήραν φυσικά οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής χρωμάτων, οι οποίες εξακολουθούν να αντέχουν στις ισχυρές πιέσεις πού δέχονται από τα χρώματα που εισάγονται από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις πρώτες θέσεις

«Η ποιότητα των ελληνικών χρωμάτων βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας αγοράς», επισημαίνει ο διευθυντής μάρκετινγκ της Βιβεχρώμ κ. Παναγιώτης Μιχάλης, ο οποίος και εξηγεί τους λόγους: «Η μεγάλη και έντονη ηλιοφάνεια πού υπάρχει στην Ελλάδα τους περισσότερους μήνες του χρόνου, μας υποχρεώνει να παράγουμε χρώματα υψηλών προδιαγραφών και ικανά να αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους, που είναι ο ήλιος και όχι η υγρασία».

Για τον ίδιο λόγο, ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών των ελληνικών εταιρειών παραγωγής χρωμάτων διοχετεύεται σε χώρες με ανάλογες η συγγενείς με την Ελλάδα καιρικές συνθήκες, όπως αυτές της Μέσης Ανατολής και ορισμένες Βαλκανικές.

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην ελληνική αγορά χρωμάτων και βερνικιών με τζίρο 47,8 εκατ. ευρώ το 2001 κατέχει η εταιρεία Βιβεχρώμ, η οποία ιδρύθηκε πριν από 70 χρόνια από τον Στέφανο Πατέρα, μέλος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας των Οινουσσών. To 1990 η εταιρεία εξαγοράστηκε κατά 51% από την Casco Nobel Hellas και κατά 49% από Έλληνες επενδυτές.

Σήμερα, η Βιβεχρώμ αποτελεί μέλος του μεγαλύτερου διεθνώς ομίλου χρωμάτων Akzo-Nobel.

Τη δεύτερη θέση με τζίρο 34,8 εκατ. ευρώ το 2001 καταλαμβάνει η αμιγώς ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Αφοί Γιαννίδη, τα προϊόντα της οποίας διακινούνται στην αγορά με την εμπορική ονομασία Vitex.

Η συγκεκριμένη εταιρεία αν και με το σημερινό της σχήμα διαμορφώθηκε το 1986, αποτελεί στην ουσία συνέχεια της εταιρείας πού ίδρυσαν οι Αφοί Γιαννίδη το 1936.

Και στα Βαλκάνια

Στην τρίτη θέση με τζίρο 24,6 εκατ. ευρώ έρχεται η εταιρεία Χρωτέξ, η οποία ιδρύθηκε το 1945.

Η εταιρεία διαθέτει δύο υποκαταστήματα στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, ενώ πραγματοποιεί εξαγωγές στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

ΈΡΕΥΝΑ ICAP

Οι παράγοντες που εμποδίζουν

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, στην επόμενη διετία η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης χρωμάτων - βερνικιών οικοδομής αναμένεται να παρουσιάσει μέσο ρυθμό ετήσιας αύξησης 3%-5%.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές αύξησης του τζίρου της συγκεκριμένης αγοράς είναι θετικές, δεν λείπουν και οι παράγοντες εκείνοι που εμποδίζουν την δυναμική ανάπτυξη του κλάδου:

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός από ορισμένες μικρές επιχειρήσεις που προσφέρουν χαμηλές τιμές, η ανεπαρκής προβολή των ελληνικών χρωμάτων στις διεθνείς αγορές, οι ακριβές και όχι σπάνια δυσεύρετες πρώτες ύλες αλλά και η αύξηση των εισαγωγών επίπλων.