Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( άμυνα σε δέκα μέτωπα :: 14-03-2003) 

Άμυνα σε δέκα μέτωπα

Εισοδηματική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους - εάν χρειαστεί

ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ

Σε εισοδηματική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που δυσκολέψει η κατάσταση στην οικονομία, λόγω του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ.

Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης, αμέσως μετά το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για την οικονομία, ανακοινώνοντας παράλληλα την εντατικοποίηση των κυβερνητικών προσπαθειών σε δέκα μέτωπα, με στόχο τη διαφύλαξη της ανάπτυξης και τη συγκράτηση του πληθωρισμού, που απειλούνται από τον επερχόμενο πόλεμο στο Ιράκ.

Ειδικότερα, όπως είπε ο υπουργός, θα επιχειρηθεί:

1. εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και ειδικότερα στα τρόφιμα, στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Ήδη από χθες μεικτά συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιούν ελέγχους στην αγορά για την τιμολόγηση των προϊόντων και τον εντοπισμό τής φοροδιαφυγής. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και θα κορυφωθούν το Πάσχα.

2.συγκράτηση των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Οι αυξήσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος δεν θα ξεπερνούν τον πληθωρισμό. Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε, σχολιάζοντας τις αυξήσεις τελών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι μερίδιο ευθύνης για τη συγκράτηση του πληθωρισμού έχουν και οι δήμαρχοι.

3. εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη του λαθρεμπορίου, την απόκρυψη καυσίμων και την αισχροκέρδεια στην αγορά καυσίμων, με στόχο την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας στην οικονομία.

4. αποτροπή πιθανών αυξήσεων στα μεταφορικά τέλη. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, δεν δικαιολογείται καμιά αύξηση στα τιμολόγια των μεταφορών.

5. στήριξη του τουρισμού μέσω της καλύτερης προβολής της χώρας στο εξωτερικό.

6. στήριξη των εξαγωγών με τη συμβολή του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα.

7. την πιστή τήρηση του προϋπολογισμού προκειμένου, εφόσον καταστεί αναγκαίο, να υπάρξουν περιθώρια για εισοδηματικές ενισχύσεις σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

8. επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών ευρώ από το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Στόχος είναι η εισροή 400 εκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα. 9. επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

10. εντατικοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης, με την ταχύτερη εισαγωγή στο Δημόσιο του θεσμού της μερικής απασχόλησης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος για ανάπτυξη 3,8% το 2003 μπορεί να επιτευχθεί και τόνισε ότι επιδιώκεται η επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στο 3%, από 3,6% που ήταν το 2002. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της τρέχουσας αρνητικής οικονομικής συγκυρίας δεν πρέπει να γίνει ούτε με πολιτικές περικοπής των δαπανών, όπως είναι οι κοινωνικές δαπάνες, αλλά ούτε και με χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Η αντιμετώπιση των πιέσεων στην ελληνική οικονομία θα πρέπει να γίνει μέσω της διατήρησης των ρυθμών ανάπτυξης και της καταπολέμησης των πληθωριστικών πιέσεων. Ο κ. Χριστοδουλάκης εμφανίστηκε αντίθετος στη λήψη μέτρων παρέμβασης στις αγορές, όπως είναι η μείωση των φόρων στα καύσιμα, αφού πολλές φορές, όπως επεσήμανε, οδηγούν στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι απόψεις που κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Τζοχατζόπουλος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή των πολιτικών, που έχουν δρομολογηθεί, αρκεί για την αντιμετώπιση των πιέσεων.

ΈΒΕΡΤ

Χειρισμοί και όχι συγκυρία

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την κακή κατάσταση της οικονομίας ρίχνει ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Έβερτ. Όπως δήλωσε χθες, «η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ευθύνες της για την κακή οικονομική κατάσταση, επικαλούμενη την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, εξαιτίας της κρίσης στο Ιράκ, και τις ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών». Και προσέθεσε ότι «τα προβλήματα της οικονομίας είναι το αποτέλεσμα των κακών χειρισμών της κυβέρνησης, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια». Παράλληλα, προειδοποιεί για μεγάλα «κανόνια» από επιχειρήσεις που επιβιώνουν μετά βίας μέσω της στήριξης των τραπεζών.