Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( έκτακτα... «αντιπολεμικά» μέτρα :: 13-03-2003) 

Έκτακτα… «αντιπολεμικά» μέτρα

Προτείνεται σχέδιο δράσης για την περίπτωση «οξείας ενεργειακής κρίσης»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ

Φρένο στις επιπτώσεις στην αγορά και τον πληθωρισμό από τις εξελίξεις και την επιβάρυνση του κλίματος λόγω Ιράκ, προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση, ακόμη και με πρόσθετα (έκτακτα) μέτρα.

Νίκος Χριστοδουλάκης - Άκης Τσοχατζόπουλος. Οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης καλούνται να εισηγηθούν τις αποφάσεις για αποφόρτιση της ατμόσφαιρας στην οικονομία

Η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα που επικρατεί θα απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίαση, όπου αναμένεται να συζητηθούν και εισηγήσεις των συναρμόδιων υπουργών σχετικά με: * Παρεμβάσεις για αποφόρτιση του κλίματος. * Επιπτώσεις και προβλέψεις στην πορεία της οικονομίας και επηρεασμού της διαμόρφωσης βασικών οικονομικών μεγεθών. * Έλεγχος στην αγορά σε συνδυασμό με διασφάλιση συνθηκών επάρκειας και ομαλού εφοδιασμού σε όλα τα επίπεδα.

Ανάπτυξη, η ασπίδα

«Η καλύτερη ασπίδα της ελληνικής οικονομίας στη διεθνή κρίση είναι η ανάπτυξη. Δεν διαπραγματεύομαι την ανάπτυξη έστω κι αν μου ζητούσαν να μειώσω τον ρυθμό της κατά 1% για να πέσει ο πληθωρισμός. Θα απαντούσα όχι!..».

Με την επισήμανση αυτή χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νικ. Χριστοδουλάκης έδωσε το «στίγμα» των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής και σε ανάλογο κλίμα αναμένεται η εισήγησή του και στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στην ίδια κατεύθυνση αναμένονται και οι προτάσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Α. Τσοχατζόπουλου που πρόκειται να κάνει ειδική αναφορά στη συμβολή του τομέα της ενέργειας και των πολιτικών που προωθούνται με βάση τις πρωτοβουλίες του υπουργείου του και την έγκριση της Ε.Ε. στο πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στη Θεσσαλονίκη και αφορούν τα δίκτυα αερίου και πετρελαίου με ανάδειξη σε κομβικό τού ρόλου της χώρας μας και της ΔΕΠΑ.

Πέντε άξονες

Χθες πάντως πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ανάπτυξης (προβλέπεται από τον τελευταίο νόμο για τα πετρελαιοειδή). Η πρόταση των εμπειρογνωμόνων για το σχετικό σχέδιο προβλέπει 5 άξονες μέτρων, καθώς και 3 σενάρια (μικρή, μεσαία ή μεγάλη έλλειψη καυσίμων).

Το σχέδιο μέτρων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση «οξείας ενεργειακής κρίσης» πρέπει, κατά τους εμπειρογνώμονες, να περιλαμβάνει:

1. Περιορισμό στη ζήτηση καυσίμων με τις ακόλουθες δυνατότητες:

* Μείωση ωραρίου εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

* Ρύθμιση (μείωση) θερμοκρασίας κτιρίων.

* Ομαδικές μετακινήσεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

* Περικοπές δρομολογίων σε μέσα μαζικής μεταφοράς (πλοία, λεωφορεία κ.λπ.).

* Μείωση ορίων ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές.

* Περιορισμοί στον δημόσιο φωτισμό και τις φωτεινές επιγραφές.

* Καθιέρωση (σε ακραίες περιπτώσεις) συστήματος κυκλοφορίας «μονών - ζυγών» στα αυτοκίνητα.

2. Χρήσεις εναλλακτικών καυσίμων και καθιέρωση περικοπών (π.χ. κουπόνια και δελτίο) σε διάφορες κατηγορίες κατανάλωσης υγρών καυσίμων.

3. Αναρύθμιση στη διανομή πετρελαιοειδών κατά περιφέρεια.

4. Οικονομικά - φορολογικά.

* Αύξηση τιμών καταναλωτή σε βενζίνες ως αντικίνητρο και ως μέτρο μείωσης της κατανάλωσης.

* Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα βιομηχανικά καύσιμα για την συγκράτηση των επιπτώσεων στις τιμές και τον πληθωρισμό.

5. Αποδέσμευση αποθεμάτων ασφαλείας σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Τρία σενάρια για την έλλειψη καυσίμων

Το τελικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα διαμορφωθεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής την ερχόμενη Πέμπτη. Αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα τρία σενάρια που αφορούν τη διάρκεια της κρίσης. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, μικρή χαρακτηρίζεται η κρίση που αφορά διάρκεια πολέμου 1-4 εβδομάδες και μείωση προσφοράς πετρελαϊκών προϊόντων έως 7%. Η «μέτρια κρίση» συνδέεται με διάρκεια πολέμου 1-2 μηνών και μείωση της προσφοράς υγρών καυσίμων μεταξύ 7%-12%. Παρατεταμένη χαρακτηρίζεται η κρίση που συνδέεται με απρόβλεπτη διάρκεια και απρόβλεπτες επιπτώσεις στην αγορά.