Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( τριπλό χτύπημα :: 05-03-2003) 

Τριπλό χτύπημα

Μετοχή του ΟΤΕ, διεθνείς αγορές, φήμες, λύγισαν τη Σοφοκλέους

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Λύγισε κάτω από το όριο των 1.600 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους δεχόμενος μεγάλες πιέσεις από το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, όπου τα χρηματιστήρια και το δολάριο παρουσίασαν πτώση, λόγω φόβου για επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Νέο αρνητικό ρεκόρ εξαετίας πραγματοποίησε χθες ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους, ο οποίος έκλεισε με σημαντική πτώση κατά 2,6% στις 1.570,03 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει σε αυτό το επίπεδο στις 10 Δεκεμβρίου 1997. Από το ιστορικό ρεκόρ του 1999 ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 75,3%, ενώ από τις αρχές του έτους κατά 10,2%.

Ίσο με ένα ΑΕΠ!

Από τις αρχές του έτους η συνολική αξία των μετοχών στο Χρηματιστήριο μειώθηκε κατά 8,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σχεδόν στο συνολικό ποσό των καταναλωτικών δανείων που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα. Η αντίστοιχη μείωση από το ιστορικό ρεκόρ του 1999 υπολογίζεται σε 154,6 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί "λογιστικά" στο προβλεπόμενο ΑΕΠ για το 2003.

Χθες, 135 μετοχές κατέγραψαν νέο αρνητικό ρεκόρ έτους, ενώ σε 208 μετοχές η χρηματιστηριακή τιμή βρέθηκε κάτω από τη λογιστική τους. Επίσης, 320 μετοχές έκλεισαν χθες με πτώση, 20 με άνοδο και 22 παρέμειναν αμετάβλητες.

Πιέσεις στον ΟΤΕ

Το κλίμα στη Σοφοκλέους χθες ήταν βαρύ από τις μεγάλες πιέσεις που δεχόταν η μετοχή του ΟΤΕ (έκλεισε με πτώση 5,43%). Αναλυτές της αγοράς απέδωσαν την πτώση της μετοχής του ΟΤΕ σε δηλώσεις της διοίκησης σχετικά με επενδύσεις στη Ρουμανία, αλλά και σε φήμες που κυκλοφορούσαν οι οποίες έφεραν μεγάλο ξένο θεσμικό επενδυτή να έχει δώσει εντολή για πώληση 20-30 εκατ. τεμαχίων. Χθες άλλαξαν χέρια περίπου 2,5 εκατ. μετοχές ΟΤΕ. Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα οι τίτλοι του ΟΤΕ είχαν συνολικές απώλειες 9,47%, μολονότι ανακοίνωσε κέρδη για τη χρήση του 2002. Από την πλευρά της η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή προγράμματος επαναφοράς μετοχών, με βάση τη σχετική έγκριση που έχει λάβει από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Φήμες για επιτηρήσεις

Οι αρνητικές φήμες που κυκλοφόρησαν χθες στη Σοφοκλέους είχαν σχέση και με σενάρια για επιτηρήσεις εταιρειών. Αφορμή στάθηκε η ανταλλαγή επιστολών του Χρηματιστηρίου με περίπου 10 εισηγμένες εταιρείες, τις οποίες ρωτούσε σχετικά με την οικονομική τους πορεία. Εξάλλου ο Μάρτιος αποτελεί παραδοσιακά τον μήνα των επιτηρήσεων, αφού το Χρηματιστήριο επεξεργάζεται τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης. Οι φήμες φούντωσαν όταν κυκλοφόρησε χθες το μεσημέρι στην αγορά η πληροφορία ότι στελέχη του Χρηματιστηρίου επεξεργάζονταν απαντήσεις επιστολών από εισηγμένες, όπως και οικονομικά αποτελέσματα εν όψει διοικητικού συμβουλίου μέχρι τέλους της εβδομάδας.

Λουκέτο σε επενδυτική

Στο μεταξύ, άλλη μία επενδυτική εταιρεία έπεσε θύμα της χρηματιστηριακής κρίσης. Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της IBG ΑΕΠΕΥ, επειδή διαπιστώθηκε ότι η κεφαλαιακή επάρκεια ήταν χαμηλότερη από τα κατώτατο επιτρεπτό όριο (8%). Όπως ανέφερε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η ίδια η εταιρεία δήλωσε ότι βρίσκεται ήδη σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης (επικείμενη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης κ.λπ).

* Την ίδια στιγμή, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούσαν περισσότερο από 3%, το αμερικανικό έπεφτε 1%, η τιμή του πετρελαίου είχε αυξηθεί μισό δολάριο και το δολάριο κατέγραφε αρνητικό ρεκόρ τετραετίας έναντι του ευρώ, λόγω φόβου για πόλεμο τις ερχόμενες εβδομάδες.

* Επίσης, ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ σε δηλώσεις του κατηγόρησε τα παράγωγα, χαρακτηρίζοντάς τα "οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής".

Ευρώ - πετρέλαιο

Η τιμή του πετρελαίου έφτασε τα 32,2 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση κατά μισό δολάριο, φτάνοντας λίγο πιο κάτω από το πρόσφατο ρεκόρ διετίας (33,6 δολάρια το βαρέλι). Το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών έναντι του ευρώ, φτάνοντας η ισοτιμία στο 1,0934 δολ. Σε αυτό το επίπεδο (1,0935 δολ. ανά ευρώ) είχε φτάσει για τελευταία φορά στις 24 Μαρτίου 1999. Η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ αποδίδεται από τραπεζικά στελέχη στους φόβους των αγορών ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε επίθεση εναντίων στο Ιράκ τις ερχόμενες εβδομάδες, χωρίς να περιμένουν απόφαση από τον ΟΗΕ.

Πτώση διεθνώς

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC λίγο πριν από το κλείσιμό του υποχωρούσε κατά 3,11%. Την ίδια στιγμή (7 μ.μ. ώρα Ελλάδος) το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρούσε κατά 2,05%, ενώ το Χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωνε πτώση 1,55%. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,08%, ενώ ο Nasdaq κατά 0,42%.