Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ο πληθωρισμός σπάει τον μάρτιο το φράγμα του 4% :: 04-03-2003) 

Ο πληθωρισμός σπάει τον Μάρτιο το φράγμα του 4%

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Πάνω από το 4% προβλέπεται να κινηθεί ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, αν ξεσπάσει τελικά - όπως όλα δείχνουν - ο πόλεμος στο Ιράκ και εκτιναχθεί η τιμή του πετρελαίου στα 40 δολάρια το βαρέλι. Την ανησυχία αυτή διατυπώνουν στελέχη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) και της Τραπέζης της Ελλάδος, που βλέπουν τον τιμάριθμο να συνεχίζει την ανοδική τροχιά του τον πρώτο μήνα της άνοιξης, μετά το άλμα που ήδη έκανε το Φεβρουάριο.

Ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 3,9-4%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχε χθες στη διάθεσή της η ΕΣΥΕ, χωρίς να έχει ολοκληρώσει, όμως, την επεξεργασία των τιμοληψιών της περιφέρειας.

Ένα μήνα πριν, τον Ιανουάριο, ο δείκτης βρισκόταν μόλις στο 3,1%. Το άλμα του Φεβρουαρίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακοκαιρία, η οποία οδήγησε στα ύψη κυρίως τις τιμές των οπωροκηπευτικών. Παράλληλα, βεβαίως, αρνητικά επέδρασε και η τιμή του πετρελαίου.

Αν γίνει πόλεμος…

Η ΕΣΥΕ και η Τράπεζα της Ελλάδος ευελπιστούν ότι το Μάρτιο θα πέσουν σημαντικά οι τιμές των οπωροκηπευτικών, καθώς θα εκλείψει το πρόβλημα της κακοκαιρίας. Όμως, ανησυχούν ότι η υποχώρηση των τιμών αυτών θα αντισταθμιστεί - και με το παραπάνω - από την αναμενόμενη εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου. Προς το παρόν, βεβαίως, το πετρέλαιο συγκρατείται στα 32-33 δολάρια το βαρέλι. Αν, όμως, ξεσπάσει ο πόλεμος, πιθανολογείται ότι θα υπάρξει άμεση εκτίναξη της τιμής του, οπότε θα επηρεαστεί μοιραία και ο τιμάριθμος στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 2,3% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, έναντι 2,2% που ήταν τον Ιανουάριο.

Απώλεια ανταγωνιστικότητας

Η διατήρηση της μεγάλης απόστασης μεταξύ του ελληνικού πληθωρισμού και αυτού της ευρωζώνης οδηγεί σε απώλεια της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και μακροπρόθεσμα σε μείωση των εξαγωγών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, στην οποία δεν αποκλείεται να αποφασιστεί μείωση των επιτοκίων. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Βιμ Ντούιζενμπεργκ είχε σαφώς αφήσει να εννοηθεί, πριν από περίπου 10 ημέρες στο Παρίσι, ότι ευνοεί μία τέτοια απόφαση, καθώς οι φόβοι για άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη υποχωρούν, ενώ αντίθετα απομακρύνεται η προοπτική ανάκαμψης. Δεν είναι, όμως, βέβαιο ότι τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ συμφωνούν. Εξάλλου, δεν είναι σίγουρο ότι η απόφαση θα ληφθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση - ή σε κάποια μεταγενέστερη.