Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( μείωση κερδών 16,1% για τις εισηγμένες :: 03-03-2003) 

Μείωση κερδών 16,1% για τις εισηγμένες

Δύσκολη χρονιά το 2002, λόγω πτώσης Χρηματιστηρίου

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Δύσκολη χρονιά ήταν το 2002 για τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες, των οποίων η συνολική κερδοφορία μειώθηκε κατά 16,1%, παρά την αύξηση του τζίρου κατά 9,6%.

Η μείωση της κερδοφορίας των εισηγμένων οφείλεται κυρίως στις ζημίες από την πτώση του Χρηματιστηρίου, που έπληξε κυρίως τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου (τράπεζες, επενδυτικές, ασφαλιστικές). Από την άλλη, ο τζίρος ευνοήθηκε κυρίως από τις αυξημένες πωλήσεις των τηλεπικοινωνιών και των κατασκευαστικών εταιρειών.

Τα συνολικά κέρδη προ φόρων 315 εισηγμένων εταιρειών διαμορφώθηκαν το 2002 σε 4,5 δισ. ευρώ, έναντι 5,3 δισ. ευρώ το 2001, σημειώνοντας πτώση κατά 16,1%. Η αντίστοιχη μείωση των κερδών σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθε σε 13,17%. Ο συνολικός τζίρος 315 εισηγμένων εταιρειών ανήλθε σε 37,9 δισ. ευρώ, έναντι 29 δισ. ευρώ το 2001, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,6%. Σε ενοποιημένο επίπεδο ο τζίρος αυξήθηκε κατά 10,6%.

Η πτώση των συνολικών κερδών των εισηγμένων προήλθε και από την αύξηση του αριθμού των εταιρειών που πραγματοποίησαν ζημίες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2001, από τις 315 εισηγμένες, οι 52 είχαν πραγματοποιήσει ζημίες ενώ το 2002, οι 72 από τις 315.

Μερισματική απόδοση

Η μείωση της κερδοφορίας των εισηγμένων και η ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των εταιρειών που πραγματοποίησαν φέτος ζημίες αναμένεται να έχει άμεση αρνητική επίπτωση στο ύψος των μερισμάτων που θα πάρουν φέτος οι μέτοχοι. Παρ' όλα αυτά, η κατακόρυφη μείωση των τιμών των μετοχών (ο Γενικός Δείκτης το 2002 μειώθηκε 33%) αυξάνει τη μερισματική απόδοση (ακόμη και με σχετικά μικρά μερίσματα) σε υπερδιπλάσιο επίπεδο από το επιτόκιο του ταμιευτηρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Salomon Smith Barney, η μερισματική απόδοση της Σοφοκλέους υπολογίζεται σε 5,4%, που είναι η υψηλότερη μεταξύ των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων του κόσμου.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος. Οι τράπεζες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση και εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους. Όπως αναφέρει ο αναλυτής τής Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης, η μείωση της κερδοφορίας στις τράπεζες οφείλεται στη σημαντική συρρίκνωση των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις και προμήθειες (μείωση από 50% έως 80%), ενώ αντίθετα παρατηρήθηκε αύξηση των κερδών από τραπεζικές εργασίες.

Αντίθετα, θετική εικόνα παρουσίασαν το 2002 κυρίως εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης (π.χ. Άκτωρ, Hyatt, Τηλέτυπος, Αττικές Εκδόσεις, Elmec Sport, Καλπίνης Σίμος), όπως και αυτές που πέρασαν από τις ζημίες στα κέρδη (π.χ. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, ΕΤΒΑ, Φοίνιξ, Αλτέκ, Τζιρακιάν, ΕΤΒΑ Leasing, ΝΕΛ, Εμπορικός Δεσμός). Από την άλλη, όμως, υπήρχαν οι εταιρείες που πέρασαν από τα κέρδη στις ζημίες (π.χ. Ελληνικά Χρηματιστήρια, Σωληνουργία Κορίνθου, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Ασφαλιστική, Datamedia, Κορασίδης, Εικόνα - Ήχος, LogicDis, Informer, Γρηγόρης κ.ά).

ΟΤΕ - ΔΕΗ στις πρώτες θέσεις

Πάντως, στις πρώτες θέσεις με βάση τον μεγαλύτερο τζίρο και τα μεγαλύτερα κέρδη, βρίσκονται οι εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης και εταιρείες που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το Δημόσιο. Για παράδειγμα, στις δύο πρώτες θέσεις με βάση τα μεγαλύτερα κέρδη και τον υψηλότερο τζίρο βρίσκονται ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ.