Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( αιχμάλωτος πολέμου ο τουρισμός :: 03-03-2003) 

Αιχμάλωτος πολέμου ο τουρισμός

Τα αισιόδοξα και τα λιγότερο αισιόδοξα σενάρια για το 2003

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΕΡΕΣ

Σε καθεστώς αιχμαλωσίας, λόγω του πολεμικού κλίματος που τροφοδοτείται από τις απειλές των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, βρίσκεται η ελληνική τουριστική βιομηχανία και μαζί με αυτήν οι 700.000 εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες.

«Το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι να διατηρηθεί το τουριστικό ρεύμα στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γεώργιος Δρακόπουλος

Ξενοδόχοι και άλλα στελέχη της τουριστικής αγοράς συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι το τουριστικό ρεύμα να παραμείνει στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Προϋπόθεση για μια τέτοια προοπτική είναι το σκηνικό γύρω από το Ιράκ να έχει ξεκαθαρίσει το αργότερο στις αρχές Απριλίου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό θα είναι καταστροφικές, με πτώση που μπορεί να φθάσει μέχρι και 15%.

Αναμονή και ακυρώσεις

Ήδη οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις και έχουν παγώσει κάθε σκέψη για προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η ζήτηση για διακοπές, εταιρικά ταξίδια και συνέδρια στην Ελλάδα είναι μεν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, αλλά οι οριστικοποιήσεις των κρατήσεων, που είναι και το ζητούμενο, δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

Παράλληλα όμως δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ακύρωσης ταξιδιών προς την Ελλάδα που είχαν προγραμματιστεί στους προηγούμενους μήνες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλου tour οperator από την Αγγλία, ο οποίος ακύρωσε τις μισές σχεδόν πτήσεις που είχε κλείσει με ελληνική αεροπορική εταιρεία, καθώς και ένα συνέδριο που είχε κλειστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Άγγλοι - Γερμανοί

«Οι Εγγλέζοι ακύρωσαν, λόγω της άμεσης εμπλοκής τους στην κρίση του Ιράκ, όλα τα συμβόλαια για ταξίδια στην Ελλάδα που είχαν υπογράψει τον περασμένο Δεκέμβριο», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων κ. Βασίλης Μηναΐδης.

Αρνητικά όμως είναι τα μηνύματα και από τη Γερμανία λόγω της ύφεσης και της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα αυτή.

«Το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι να διατηρηθεί το τουριστικό ρεύμα στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γεώργιος Δρακόπουλος, ο οποίος συνδέει την προοπτική αυτή μόνο στην περίπτωση που το σκηνικό στη Μέση Ανατολή ξεκαθαρίσει σύντομα και πάντως όχι πέραν του Απριλίου.

Καθυστερούν οι κρατήσεις

«Το κλίμα αναμονής για τις εξελίξεις σχετικά με το Ιράκ είναι ό,τι χειρότερο για την ελληνική τουριστική βιομηχανία», υποστηρίζει ο κ. Ιω. Ευαγγέλου, πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος, ο οποίος επισημαίνει ότι ναι μεν η ζήτηση είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά οι κρατήσεις καθυστερούν.

Οι ξενοδόχοι της Αθήνας πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζονται το «κλίμα καταστροφολογίας», καθώς οι δουλειές μάλλον πάνε καλά και αυτό χάρις στους Ευρωπαίους, επώνυμους και ανώνυμους, που επισκέπτονται την Αθήνα στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

Στην πρωτεύουσα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας κ. Γιώργος Τσακίρης επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η τουριστική κίνηση στην πρωτεύουσα ήταν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, ενώ κάποια διήμερα τον Απρίλιο και τον Μάιο τα ξενοδοχεία τα Αθήνας θα είναι γεμάτα από κόσμο.

Στην ίδια αισιόδοξη ρότα κινούνται και οι εκτιμήσεις του κ. Αλέξη Κοιμήση, γενικού διευθυντή του Ομίλου Μαντωνανάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι συγκριτικό πλεονέκτημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες της Μεσογείου.