Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ελληνικές εταιρείες στη γειτονιά του πολέμου :: 19-02-2003) 

Ελληνικές εταιρείες στη γειτονιά του πολέμου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΕΡΕΣ

Πάνω από 10 ελληνικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα συνολικές επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ στην ταραγμένη αλλά ταυτόχρονα και ενδιαφέρουσα επιχειρηματικά περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον είχε αναθερμανθεί για τις χώρες της περιοχής οι οποίες διαθέτουν μεγάλο καταναλωτικό κοινό με αυξανόμενη αγοραστική ικανότητα.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύγκρουσης με επίκεντρο το Ιράκ και κυρίως ο φόβος για μια νέα περίοδο αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή όχι μόνο ανησυχεί τούς Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά ταυτόχρονα τούς υποχρεώνει να παγώσουν επ' αόριστον και τα όποια επενδυτικά σχέδια είχαν καταστρώσει για τη συγκεκριμένη περιοχή.

"Αιχμάλωτη" η Αλουμύλ

Σε κάθε περίπτωση πάντως το επενδυτικό περιβάλλον στις χώρες της Μέσης Ανατολής παραμένει ασταθές, ακόμη και σε χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρ.

Στην Αίγυπτο για παράδειγμα μια επένδυση του ομίλου Αλουμύλ παραμένει "αιχμάλωτη" του αιγυπτιακού στρατού εδώ και πολλούς μήνες.

Πρόκειται για το εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων προφίλ αλουμινίου (πορτοπαράθυρα αλουμινίου), προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, που έχει δημιουργήσει έξω από το Κάιρο η πολυεθνική Αλουμύλ.

Το εργοστάσιο, αν και είναι σχεδόν πλήρως εξοπλισμένο και έχει πάρει όλες τις σχετικές άδειες από το αιγυπτιακό κράτος, δεν μπορεί να ξεκινήσει την παραγωγική του δραστηριότητα επειδή βρίσκεται κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις (ραντάρ).

Οι ελληνικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει προς την αιγυπτιακή πλευρά δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα και έτσι η ελληνική εταιρεία μάλλον θα μετακομίσει προς άλλη περιοχή της Αιγύπτου.

Μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι τα δύο εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου που διαθέτει στην Αίγυπτο ο όμιλος του Τιτάνα.

Ανεπηρέαστα τα τσιμέντα

"Προς το παρόν", επισημαίνει το μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας κ. Νέλλος Κανελλόπουλος, "το πολεμικό κλίμα δεν μας έχει επηρεάσει καθόλου και το σύνολο της παραγωγής των μονάδων μας στην Αίγυπτο απορροφάται από την εγχώρια αγορά".

"Ωστόσο", συμπληρώνει, "αν η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή συνεχιστεί, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στον τουρισμό και κατ' επέκτασιν και στην οικοδομική δραστηριότητα της συγκεκριμένης χώρας".

Κατασκευαστικές

Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που είτε βρίσκονται ήδη στις αγορές της Μέσης Ανατολής είτε σχεδιάζουν να διεισδύσουν σε αυτές παγώνουν επ' αόριστον τα επενδυτικά τους σχέδια και περιορίζονται στην υλοποίηση των έργων που έχουν αναλάβει. Μια από αυτές, με μακρόχρονη παρουσία στις αγορές της Μέσης Ανατολής, είναι και η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Αρχιρόδον.

Για τον όμιλο της Chipita που συμμετέχει με 25% σε εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν στην Αίγυπτο, "η καταναλωτική συμπεριφορά του κόσμου παραμένει σταθερή, αλλά ένας πόλεμος με απρόβλεπτες συνέπειες για τις τιμές του πετρελαίου δεν μπορεί παρά να επηρεάσει αρνητικά και την αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού".

Λίβανος, Ιράν, Συρία, Ιορδανία

Οι ελληνικές επενδύσεις δεν περιορίζονται μόνο στην αιγυπτιακή αγορά, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες χώρες της περιοχής.

Στον Λίβανο επενδυτική παρουσία έχουν ο κατασκευαστικός όμιλος Έδραση - Ψαλλίδας, η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, η εταιρεία επίπλων Knauf, η Αρχιρόδον, η εταιρεία επεξεργασίας μαρμάρου Αφοί Παπαθυμιόπουλοι και η εταιρεία συμβούλων - μηχανικών Έξαρχος - Νικολόπουλος.

Στο Ιράν, ο όμιλος Πετζετάκι συμμετέχει με 25% σε δύο εταιρείες παραγωγής πλαστικών σωλήνων, στη Συρία επενδύσεις ύψους 1,5 εκατ. δολ. σχεδιάζει η εταιρεία Technical Envirom. Protection, ενώ στην Ιορδανία δραστηριοποιείται η Intrasoft Jordan, αλλά και ο ΟΤΕ συμμετέχοντας στην εταιρεία Trans - Jordan for Telecommunications Services.