Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( μέτρα για διαφθορά, γραφειοκρατία :: 09-01-2003) 

Μέτρα για διαφθορά, γραφειοκρατία

Χριστοδουλάκης: Δεν θα υπάρξει επιείκεια για τους επίορκους

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΟΛΙΤΗΣ

Δέσμη με 25 μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στις Εφορίες, την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και τη διευκόλυνσή τους κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τους επόμενους μήνες ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.

Μεταξύ αυτών είναι η αντικειμενικοποίηση των διαδικασιών των φορολογικών ελέγχων, ο έλεγχος των εφοριακών υπαλλήλων από την Οικονομική Επιθεώρηση, η επίσπευση της αποστολής των εντύπων των φορολογικών δηλώσεων του 2003, η ταχύτερη αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογουμένους, καθώς και η υποβολή των δηλώσεων μέσω των λογιστικών γραφείων. Επίσης, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Φωτιάδης, φέτος θα μπορούν όλοι οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω τού TAXISnet λόγω αναβάθμισης του συστήματος. Ο κ. Χριστοδουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διαφθοράς στις Εφορίες, λέγοντας ότι η αντιμετώπισή της αποτελεί κλειδί για την αποτελεσματικότητα του φορολογικού μηχανισμού και τη μείωση της φοροδιαφυγής. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια στις περιπτώσεις επίορκης συμπεριφοράς" εφοριακών υπάλληλων. Επιβεβαιώνοντας το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των "ΝΕΩΝ", ανακοίνωσε ότι "το 2002 απολύθηκαν δεκάδες υπάλληλοι (εφοριακοί και τελωνειακοί) που υπέπεσαν σε σοβαρά παραπτώματα" και ότι αυτή η πολιτική θα ακολουθηθεί και στο μέλλον. Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός είναι τα ακόλουθα:

Στο στόχαστρο η διαφθορά

1. Η αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων με τη θέσπιση συγκεκριμένων διαδικασιών και η εισαγωγή κριτηρίων με βάση τα οποία θα επιλέγονται οι επιχειρήσεις που θα ελέγχονται. 2. Η ενεργοποίηση του καθεστώτος δειγματοληπτικών ελέγχων στις επιχειρήσεις και στους φορολογουμένους. 3. Ο καθορισμός συγκεκριμένων ποινών για κάθε παράβαση και ο σαφής προσδιορισμός των φορολογικών παραβάσεων ώστε να περιορισθούν τα περιθώρια αυθαιρεσιών. 4. Η υιοθέτηση εσωτερικού ελέγχου στις Εφορίες μέσω της εφαρμογής τού πόθεν έσχες και του επανελέγχου υποθέσεων που έχουν ήδη ελεγχθεί. 5. Η συγκρότηση υπηρεσίας διαχειριστικών ελέγχων στις οικονομικές υπηρεσίες από εξειδικευμένους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ταχύτερα τα έντυπα

6. Η επίσπευση της αποστολής των εντύπων των φορολογικών δηλώσεων. Στόχος είναι η εκκαθάριση των δηλώσεων φέτος να αρχίσει στις 15 Μαρτίου αντί για 15 Απριλίου που είχε ξεκινήσει πέρυσι. 7. Η υποβολή των δηλώσεων των φορολογουμένων μέσω του TAXISnet χωρίς περιορισμούς. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, λόγω περιορισμένης αντοχής του συστήματος, είχαν υποβληθεί μόνο 120.000 φορολογικές δηλώσεις μέσω Ίντερνετ. 8. Η δημιουργία την 1η Μαρτίου 2003 τηλεφωνικού κέντρου ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των φορολογουμένων το οποίο θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την περίοδο παραλαβής των δηλώσεων. 9. Η παραλαβή των δηλώσεων και από τα λογιστικά γραφεία με συγκεντρωτικές καταστάσεις. 10. Η πληρωμή και επιστροφή των φόρων μέσω τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών.

Η εξυπηρέτηση

11. Η ενοποίηση σε δύο των είκοσι φόρων που επιβάλλονται σήμερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφού προηγηθεί διάλογος με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Ο διάλογος αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του μήνα. 12. Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. 13. Η θέσπιση κώδικα στον οποίο θα περιγράφονται όλες οι διαδικασίες είσπραξης δημοσίων εσόδων. 14. Η σύσταση επιτροπής επίλυσης των φορολογικών διαφορών μεταξύ των φορολογουμένων και των φορολογικών αρχών. 15. Η έκδοση "χάρτας" στην οποία θα περιγράφονται οι υποχρεώσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών προς τους πολίτες. 16. Η αναβάθμιση του γραφείου επικοινωνίας και πληροφόρησης πολιτών. 17. Η δημιουργία στις 60 μεγάλες Εφορίες μόνιμων γραφείων πληροφόρησης ιδιωτών και επιχειρήσεων. 18. Η κατάρτιση στελεχών του υπουργείου σε θέματα εξυπηρέτησης του πολίτη. 19. Η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ και των τριμηνιαίων ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών παραδόσεων και αποκτήσεων. 20. Η σύνταξη (σε τρεις γλώσσες) ενημερωτικού φυλλαδίου με τις διαδικασίες που απαιτούνται για την είσοδο στη χώρα προσώπων, αποσκευών, εξοπλισμού και εμπορευμάτων. 21. Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στους γενικούς γραμματείς των περιφερειών σε θέματα περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου. 22. Η δημιουργία ενός και μόνο σημείου εξυπηρέτησης στις μεγάλες Εφορίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. 23. Η πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων που εκδίδουν μηχανογραφικά τιμολόγια και δελτία αποστολής από τη θεώρησή τους και η καθιέρωση του συστήματος ηλεκτρονικής φορολογικής μνήμης. 24. Η απαλλαγή των Εφοριών από τη διεκπεραίωση των συναλλαγών άλλων υπηρεσιών και οργανισμών του Δημοσίου (εισπράξεων και πληρωμών) ώστε να ασχολούνται αποκλειστικά με φορολογικά θέματα. 25. Η θέσπιση των μόνιμων διαδικασιών διαβούλευσης ανάμεσα στο υπουργείο και στους εκπροσώπους της αγοράς για όλα τα φορολογικά τελωνειακά θέματα. Από την πλευρά της Ν.Δ., ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σε χθεσινή δήλωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τους φορολογικούς ελέγχους επιβάλλει περισσότερους φόρους στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΔΟΕ

Αδικαιολόγητες αυξήσεις από 50 επιχειρήσεις

Αδικαιολόγητες ανατιμήσεις 10% -15% σε προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά εντόπισε το ΣΔΟΕ από τους ελέγχους που έκανε το τελευταίο τρίμηνο.

Εντοπίσθηκαν συγκεκριμένα 50 επιχειρήσεις που είχαν προχωρήσει σε αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών. Οι επιχειρήσεις αυτές πρόκειται να ελεγχθούν άμεσα από τις Εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης και τόνισε ότι το ΣΔΟΕ θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί ελέγχους στην αγορά για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προτεραιότητα του ΣΔΟΕ για το 2003, εκτός από τους ελέγχους για το λαθρεμπόριο καυσίμων, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια και τους άλλους τομείς που περιγράφονται στο επιχειρησιακό σχέδιο του Σώματος, θα είναι και η αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στην αγορά.